Fördjupning


Hedvig Kamp
Fria Tidningen

Nördfeministisk kraftsamling

På internet, liksom utanför, finns det grupper som samlar tjejer och jämlikhetskämpar med liknande intressen. Ur ett fri programvaruperspektiv vill jag lyfta fram några stycken, för att visa att de finns och verkar för en friare och mer jämställd fri programvaruvärld.

LinuxChix startades 1999 med ledorden Be nice, be helpful. Det är ett community för fri programvaruintresserade tjejer, samt för män och kvinnor som vill verka för att det ska bli lättare för tjejer att ta del av den världen.

GNU/Linux-distributionen Debian har historiskt sett haft ett välförtjänt rykte av hård ton, aggressiva konflikter och vissa Debianutvecklares avoga inställning till kvinnors deltagande. Som motvikt till detta startade Debian women 2004. Projektet ska främja tjejers möjligheter att bidra till Debian, genom att bland annat erbjuda mentorskap.

The Ada inititiative är en ideell organisation med målet att främja kvinnligt deltagande inom öppen teknologi och kultur. Fokus ligger på att hjälpa kvinnor till en karriär inom öppen teknologi och utbildning, men erbjuder även hjälp till företag att rekrytera kvinnor.

Bloggen gekfeminism.org skriver om feminism och nördiga feministprojekt för att sprida kunskap och inspiration samt diskutera vad tjejer är med om i olika nördiga sammanhang. På geek feminism wiki finns att hämta ett förslag till en anti-harrassment policy för konferenser. Detta har till exempel FSCONS och LCA2011 tagit till sig och främjar därmed trevligare och mer välkomnande konferenser, för att i slutändan ge dem en större mångfald.

Kolla även in Systers, Anita Borg institute, GenderGap (maillista för Wikimedia) och Gnome outreach programme for women. Sök på internet, det finns många nördiga tjejer därute!

LCA - linux.conf.au, Australisk Linux-konferens, http://linux.conf.au/

http://linuxchix.org

http://women.debian.org

http://adainitiative.org

https://lists.wikimedia.org/mailman/listinfo/gendergap

http://geekfeminism.org

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

En friare fri programvara

Fri programvara handlar om frihet, frihet att låta kreativiteten flöda och möjligheten att dela med sig av den. Är det i praktiken så, som många hävdar, att det inom fri programvara inte finns några jämställdhetsproblem eftersom det ligger i dess natur att vara fri? Alla med de ekonomiska och praktiska förutsättningarna har ju möjlighet att bidra till valfritt fri programvaruprojekt, alla kan vara med. Men hur ser det egentligen ut i dag?

Fria Tidningen

Internet nära oss

Det ter sig svindlande, ändå helt naturligt. Vi kopplar in en sladd i väggen och på några sekunder hämtar vi en hemsida från en serverhall i USA, inleder en chattkonversation med vän i Australien och beställer en t-shirt från en butik i Tokyo. Vi hinner inte dricka första koppen kaffe på morgonen innan datorn har skickat små meddelanden ett par varv runt jordklotet utan att vi har behövt röra oss längre än ett par meter i lägenheten. Men sällan ställer vi oss frågan hur denna blixtsnabba infrastruktur egentligen fungerar, inte heller på vems villkor den tar oss till näts med en svindlande hastighet. Vem är det egentligen som bestämmer över en infrastruktur som utan att blinka hoppar mellan länder; ja till och med mellan kontinenter och ibland upp genom en satellit i rymden och ned igen?

Fria Tidningen

Freedom box

Freedom box-projektets mål är att låta användare återta kontrollen över internet från stater, företag och leverantörer. Genom att samla existerande teknik i ett lättanvänt och billigt format ska detta bli verklighet.

Fria Tidningen

Det demokratiska Debian

Det fria programvaruprojektet Debian är en av de äldsta GNU/Linux-distributiorna. Debian började som en samling program som distribuerades som ett fungerande GNU/Linux-system. Idag är det en av de mest använda distributionerna. Många distributioner använder även Debian som bas, till exempel flera av de som ingår i veckans programtips.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu