Fria Tidningen

Baka utan ägg – javisst!

Trodde du att du måste ha ägg i sockerkakan eller pannkakorna? Tänk om! Att baka utan ägg är enkelt och djurvänligt. FRIA:s vegankock Nina Andersson lär dig hur.

I mjuka kakor och småkakor kan du ersätta äggen med 2,5–3 msk soja/havregrädde plus 1,5 krm extra bakpulver per ägg, eller med äggersättningspulvret No egg som finns i välsorterade livsmedelsaffärer. Bullar kan du pensla med olja, sojagrädde eller sockerlag.

Komjölk kan du ersätta rakt av med soja- eller havremjölk. Detsamma gäller med grädde. Smör och margarin kan du byta ut till mjölkfritt margarin. Till mjuka kakor tipsar Nina att det även går bra med rapsolja, ta bara lite mindre mängd än margarin.

Vispgrädde finns i flera varianter. Antingen köper du vispbar soja- eller havregrädde (läs på förpackningen). Leta efter märken som Soyatoo eller Gogreen visp. Även sprutgrädde finns att köpa vegansk.

Lycka till!

 

 

Citronsockerkaka

• 0,5 dl No egg
• 1 dl sojayoghurt
• rivet skal av 1 citron
• 3 dl vetemjöl
• 3 dl socker
• 2 tsk bakpulver
• 1 dl vatten
• 100 g mjölkfritt margarin

Smörj och bröa en kakform. Vispa ihop no egg, yoghurt och citronskal. Blanda socker, vetemjöl och bakpulver i en separat skål. Koka upp vatten och margarin till dess margarinet smält och vispa sedan ihop med samtliga ingredienser. Häll direkt i formen och grädda i nedre delen av i ugnen i 175 grader i 45–55 minuter. Testa med provsticka som ska komma ut ren från kakan. Låt kakan svalna innan den vänds upp. Sockerkakan vinner på att göras en dag i förväg.

 

Kladdkaka

• 175 gram mjölkfritt margarin
• 2 msk ljus sirap
• 3 dl socker
• 1 dl kakao
• 3 dl vetemjöl
• 1,25 dl sojagrädde
• en nypa salt
• 0,75 dl blåbär

Smält margarinet och häll i sirapen. Sikta ihop socker, kakao, mjöl och salt i en bunke, rör ner margarin och sojagrädde. Vänd ner blåbären. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, cirka 25 centimeter i diameter, häll i smeten och grädda i 175 grader i 25 minuter. Kakan verkar nu lös och jättekladdig men den blir perfekt när den står till sig en liten stund. Ät med vegansk vaniljglass, gärna medan kakan fortfarande är ljummen, eller vispbar vegansk grädde.

 

Pannkakor (ca 12 stycken, 15 cm i diameter)

• 2,5 dl vetemjöl
• 1 dl havregryn
• 6 dl soja/havremjölk
• 1 krm salt
• 50 gram vegetabiliskt margarin eller 2 msk rapsolja

Blanda mjöl, havregryn och salt i en bunke. Vispa ner sojamjölken, lite i taget och se till så att det inte klumpar sig. Blanda ner smält margarin eller olja i smeten. Låt smeten svälla 10 min. Grädda pannkakor eller plättar på medelhög värme. Vänd dem när smeten börjat stelna till och de är gyllenbruna på ena sidan. Vispa om i smeten innan du lägger på nästa omgång. Smörj stekpannan med lite olja mellan varje pannkaka.

 

Biskvier (18–20 stycken)

• 50 g mandel
• 3 bittermandlar
• 100 g mandelmassa
• 1–1,5 msk soja/havregrädde

Fyllning: 
• 1 dl soja/havregrädde
• 1 dl socker
• 150 gram mörk vegansk choklad
• 75 gram vegetabiliskt margarin

Topping: 
• 150–200 gram vegansk choklad

Mal mandeln i mixer till fint pulver. Blanda med riven mandelmassa och grädde. Forma till 18 bollar, platta ut till kakor och grädda i 200 grader i 10 minuter. Ta ut och låt svalna. Till fyllningen: Blanda ihop sojagrädde och socker under uppvärmning. Det ska inte koka, men bli varmt. Ta av från värmen, häll ner chokladen bruten i bitar och rör om tills chokladen har smält och är väl blandad med grädden. Häll ner margarinklickar och låt dem smälta. Låt svalna och stelna. Bred en klick kräm på varje kaka. Låt stå kallt en stund. Smält sedan choklad och doppa toppen av kakan i. Ställ kall.

Fakta: 

Recepten kommer från:

Kakboken 
Karolina Tegelaar som står bakom recepten i Kakboken blev mjölkintolerant i tonåren och senare vegan. Hon tyckte inte att de recept som fanns på marknaden levde upp till den standard som hon ansåg att alla veganer förtjänade. Efter två år av intensivt bakande är nu en hel kakboksserie planerad och första boken Mjuka kakor utan mjölk och ägg är ute i butikerna. Om en dryg månad kommer bok nr 2.

Vegania – din bästa vän i köket
Nina Anderssons kokbok med över 700 recept på 280 sidor tillsammans med information om ingredienser, näringslära och hur du ersätter kött och mjölk.

Fler tips och recept:
• Nina Anderssons hemsida Vegania.net
• Frias matblogg

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Må bättre med raw food

Hösten är snart här och risken att drabbas av diverse infektioner ökar. Testa Nina Anderssons raw foodrecept och du laddar kroppen med vitaminer och kan gå stärkt in i hösten.

Fria Tidningen

Dags att skörda!

Nu svämmar grönsakslanden över av allehanda skördemogna grönsaker. Bondens marknad, gårdsbutiker och ekologiska butiker har just nu bra tillgång på höstens bästa grönsaker. Passa på och njut av grönsakssopppor och grytor på färska grönsaker. Kocken Nina Andersson bjuder denna vecka på dinkel- och grönsakspilaff.

Fria Tidningen

Guide till den bästa midsommarmaten

En inledande drink på fläder, följt av traditionell midsommarmat: färskpotatis, (snäll mot) sill och fräscha grönsaker. Jordgubbar till efterrätt förstås och en liten rabarberbakelse till kaffet. Frias egen vegankock Nina Andersson önskar en glad midsommar med massa god mat!

Fria Tidningen

Möt sommaren med grillat!

Med värmen och sommaren kommer grillfesternas läckerheter fram. Många grönsaker går utmärkt att grilla, godast blir de penslade med en smakrik marinad. Tofu, kokta sojafiléer och färdigköpta sojaprodukter funkar också fint på grillen.

Fria Tidningen

Fixa godaste äppelmusten hemma

Egna vinteräpplen eller inte, ser du dig omkring hittar du snart ett äppelträd på allmän mark att plocka ifrån. Fria ger dig tips på hur du tar hand om äppelskörden.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu