Fria Tidningen

Betygsras i utsatta områden

Färre ungdomar från socialt utsatta stadsdelar klarar kraven för att börja gymnasiet. I 38 socialt utsatta områden i Sverige har andelen godkända elever i grundskolan sjunkit från 73 procent 1998 till 68,7 procent 2010, visar statistik som SCB har tagit fram för SVT:s Rapport.

Socialdemokraternas ungdomsförbund (SSU) reagerar kraftigt på siffrorna och har listat fyra punkter med förbättringsförslag.

– Många skolpolitiska stenar måste vändas, ett exempel är skolpengen som inte fungerar. Det behövs istället särskilda satsningar på de skolor där eleverna har störst behov, säger Jytte Guteland, förbundsordförande SSU, i ett uttalande.

Även Lärarnas riksförbund har reagerat och menar att det nu krävs akuta insatser med mer pengar till skolor i utsatta områden, och på längre sikt en ny statlig finansiering av skolan.

– Genom att satsa på undervisning kan eleverna också få mer specialundervisning och framför allt mer tid med väl förberedda lärare, säger Anders Almgren, förste vice ordförande i förbundet, i ett pressmeddelande.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Skilda meningar om elevers rätt till överklagan

Elever ska få rätt att överklaga betyg. Det föreslår en statlig utredning som i veckan lämnades till regeringen. Skolminister Jan Björklund sågar förslaget med motiveringen att det kan innebära en byråkratisering av skolan. Men han får mothugg från allianskollegor.

Fria Tidningen

”Testhysteri” i skolan

”Flumskolan” har fått fokus i valrörelsen och alla riksdagspartier vill nu införa tidigare betyg. Men är det verkligen oseriöst att inte fokusera på krav i skolan?

Fria Tidningen

Ojämställt i samhällskunskapen

Större uppmärksamhet ägnas åt män än åt kvinnor i läroböckerna i samhällskunskap. Det visar en rapport som har tagits fram på uppdrag av Delegationen för jämställdhet i skolan.

Fria Tidningen

Döda män dominerar skolans historieböcker

Män är överrepresenterade i skolans historieböcker. I fyra granskade läroböcker namnges 930 män men bara 62 kvinnor. Något Ebba Witt-Brattström, ledamot i Delegationen för jämställdhet i skolan, menar får stor påverkan på eleverna.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu