Fria Tidningen

Rökare kan nekas operation

Rökare löper 50 procent större risk att drabbas av komplikationer i samband med operationer än icke-rökare. Inom ortopedin pågår en debatt om att rökare borde nekas operation om de inte gör ett tillfälligt rökuppehåll. "Det öppnar för godtycke inom sjukvården", säger kritiker.

I dag finns tre grundläggande principer för svensk sjukvård: människovärdesprincipen, behovs- och solidaritetsprincipen. Prioriteringscentrum, Sveriges nationella kunskapscenter för prioriteringar inom vård och omsorg, vill dock lägga till en fjärde så kallad ansvarsprincip.  I praktiken skulle den innebära ett större egenansvar för patienten.
Statens medicinsk-etiska råd har sagt nej till detta förslag, men inom ortopedin diskuteras ett eventuellt tillämpande och ett visst mått av egenansvar prövas redan försiktigt på olika håll i landet. Inom läkarkåren råder dock viss oenighet i frågan.

Professor Olle Svensson, överläkare i ortopedi vid Universitetssjukhuset i Umeå är positiv till ökat egenansvar. Detta förutsatt att rökare även fortsättningsvis blir bedömda individuellt och inte som grupp.
– Min erfarenhet är att människor är förnuftiga, och det vanligaste är att patienter gör ett rökuppehåll före operation och under konvalescensen efter att de informerats om riskerna. Sen finns det de som har svårt att sluta, och då får man göra en avvägning och individuell bedömning. I vissa fall är det till och med oetiskt att operera då man på förhand vet att det inte kommer att läka utan ett rökuppehåll, säger han.
Olle Svensson tror att egenansvar för rökare är något som kommer mer och mer inom sjukvården i stort, och att det beror på att tidsandan och inställningen till rökning förändrats.
– Då det gäller akuta sjukdomar opererar vi givetvis, men i fall där det går att påverka utgången är det viktigt att minnas att komplikationer är det dyraste som finns. Det kostar pengar, lidande och arbetsoförmåga, säger han.

Jörg Carlsson, överläkare vid Länssjukhuset i Kalmar, är till skillnad från Olle Svensson mer kritisk till en egenansvarsprincip. Han tror att en sådan lätt kan leda till att rökare stigmatiseras som grupp och riskerar att hamna i ett eget fack på väntelistor. Samt att detta kan få följden att även andra ”grupper” såsom överviktiga, missbrukare och extremsportare exkluderas från det svenska sjukvårdssystemet.
– Det är den svenska modellen jag vill rädda, inte rökarna i sig. I Kalmar har det exempelvis diskuterats att remittenten redan i remissen till sjukhuset måste kryssa i om patienten är rökare. Vi sätter inte kryss på exempelvis diabetiker, och det finns ett underliggande moraliskt budskap om att vi här har en person som skadar sig själv och kostar samhället pengar. Självklart ska ortopeden inte operera om riskerna för patienten bedöms större än vinsterna, men det behövs en samhällsdiskussion och ett demokratiskt beslut innan man ändrar i det svenska sjukvårdssystemet, säger han.

Även Nils-Eric Sahlin, professor i medicinsk etik vid Lunds Universitet, är tveksam till en ansvarsprincip.  Han menar att införandet av denna kan öppna för ett oroande mått av godtycke inom svensk sjukvård.
– Vi glider lätt från ett absolut människovärde till en otydlig relativistisk människosyn där det finns en risk att kostnadseffektivitet blir vägledande- att räkna med kronor och ören är alltid lättare än moralisk reflektion, säger han.
Ett annat problem han pekar på är att vi människor inte alltid är rationella och att en egenansvarsprincip riskerar att straffa oförmågor som skulle kunna vara genetiskt betingade.
Samtidigt påpekar Nils-Eric Sahlin att frågan är komplex, och att det finns en risk att systemet urholkas för alla om vissa människor väljer att behandla sin hälsa hur som helst. Samt att rökare kostar vården stora summor pengar, vilka i stället kunde ha gått till svårt cancersjuka barn eller äldreomsorgen.
– Rökning är en av våra största hälsofaror, så det är mycket viktigt att rökare erbjuds professionell hjälp att sluta, säger han.

Fakta: 

Rökning dödade fler människor under 1900-talet än krig och trafikolyckor tillsammans.


Ett tillfälligt rökuppehåll för patienten i anslutning till operation
halverar risken för komplikationer. Det vill säga läkförmågan
fördubblas.


13 procent av Sveriges befolkning är rökare.

 

Högst procentandel rökare återfinns bland låginkomsttagare, arbetslösa och psykiskt sjuka.


Källa: Rapporten Clinical Evidence of pre-operative smoking cessation (Karolinska institutet).

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hunden – framtidens lyckopiller

Hundordinationer är på frammarsch inom svensk sjukvård. Vårdhundar fungerar som lyckopiller: de minskar behovet av psykofarmaka och lugnande medicin, och används framgångsrikt inom vård, skola och rehabilitering.

Fria Tidningen

Förebygg värk genom yoga på arbetsplatsen

Allt fler människor lider av arbetsrelaterad värk, en följd av att stillasittandet ökar på arbetsplatserna. Med kunskaper om ergonomi och några enkla yogaövningar slipper du värken och förebygger dessutom skador.

Fria Tidningen

Andningsövningar som ger dig mer energi

Även om du är otränad finns det enkla sätt att förbättra sin andning - och öka välbefinnandet. FRIA ger dig några tips på enkla och snabba övningar du lätt kan göra hemma.

Fria Tidningen

Andas djupare – lev längre

Andningen har mycket stor betydelse för vår hälsa. Genom att andas rätt kan vi förebygga både stress och sjukdomar och därigenom få ett längre och mer aktivt liv.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu