Göteborgs Fria

Global klimatkampanj vill slå rekord

Vi kommer att arbeta – kommer ni? är frågan som klimatnätverket 350.org riktar till politiker världen över. På söndag är det global arbetsdag för klimatet, som bland annat uppmärksammas av Tillsammansodlingen i Mölndal.

För att visa på lösningar på klimatförändringarna meddelar grupper världen över att de kommer göra aktioner på söndag. Det blir bland annat firande av solpaneler i USA, skördefest i Storbritannien, anti-plast-kampanj i Indien, en infokampanj om klimatförändringarna med affischer och flygblad i Nigeria och ett försök att få ledare att ta tag i klimatkrisen i Förenade Arabemiraten.

I Mölndal bjuds alla intresserade in till den ekologiska odlingen Tillsammansodlingen för att delta under arbetsdagen.

– Det ska bli den största arbetsdagen någonsin och det är ett bra läge att göra något positivt för klimatet. Matproduktionen är viktig eftersom den är så oljeberoende, både i tillverkning och transport, säger Frej Nicolaisen Sidén, en av de aktiva i 350.org och Tillsammansodlingen.

Den 1,7 hektar stora jordbruksmarken i Mölndal arrenderas sedan ett år tillbaka av kooperativet Tillsammansodlingen. Det består av tio–femton personer som sökte mark att odla ekologiskt på. Samtidigt sökte en bonde i Mölndal någon som kunde ta över hans Krav-märkta odling.

– Det var en lycklig slump, säger Christian Gustafsson, som var med och startade kooperativet. Det är ofta mycket prat – även inom miljörörelsen – och det kan vara svårt att komma till handling, så det är kul att det händer något. Förhoppningsvis kan vi inspirera till fler liknande projekt.

Under året har de bland annat odlat rotfrukter, lök, bönor och broccoli, för eget bruk och för att sälja på marknader.

– Grundtanken är att vi vill tänka annorlunda gällande hur man skaffar mat i staden – måste man gå till Ica eller går det att göra på något annat sätt? säger Christian Gustafsson.

Nu är målet att bygga upp ett kooperativ, där tanken är att alla som är med ska jobba med odlingen minst 16 timmar i månaden var.

– Vi vill också tänka nytt kring ekonomi, och hitta andra vägar än att ha en kommersiell odling, säger Christian Gustafsson, som också berättar att det finns planer på att ha pedagogisk verksamhet för barn och ungdomar.

För att vara med i Tillsammansodlingen eller under arbetsdagen krävs det dock inga gröna fingrar.

– Vem som helst kan komma, när jag började kunde jag inget mer än att ta hand om mina krukväxter, man lär sig det man behöver på plats, säger Frej Nicolaisen Sidén. 

Fakta: 

• Tillsammansodlingen startade som en del av Omställning Göteborg, som i sin tur är en del av det internationella Transition Towns-nätverket som vill agera för att hitta lösningar på klimatförändringarna.

• 350. org är en global klimatkampanj som arrangerar aktionsdagen 10/10/10 - Global Work Party. I oktober förra året samordnade de 5 200 kampanjer och demonstrationer i 181 länder samtidigt.

• Läs mer i Kalendariet i vår papperstidning!

 

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

Forskare kräver nytt klimatmål

2 eller 1,5 grader. Det kan låta lika men innebär stora skillnader när det gäller den globala uppvärmningen, visar ny forskning.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu