Miljöpartiet är splittrat i frågan om fildelning | Fria Tidningen
Fria Tidningen

Miljöpartiet är splittrat i frågan om fildelning

I förra veckan antog EU-parlamentet den så kallade Gallo-rapporten, som öppnar upp för hårdare tag mot fildelare. Miljöpartiets parlamentariker Isabella Lövin röstade för rapporten trots att partiet har drivit linjen att arbeta för en legalisering av fildelning.

I förra veckan röstade EU-parlamentet om den så kallade Gallo-rapporten som föreslår hårdare tag mot fildelning. Rapporten är skriven av den franska parlamentarikern Marielle Gallo och innehåller bland annat förslag om att intenetleverantörer ska skicka ut ett varningsbrev till misstänkta fildelare och att Ipredlagen ska verkställas effektivare. I det slutgiltiga resultatet röstade 328 parlamentariker för förslaget och 245 emot.

En majoritet av Den Gröna gruppen röstade emot förslaget och la istället fram en egen resolution för att förhindra att hårdare tag mot fildelare går igenom.

– Det är uppenbart att lobbyisterna haft stort inflytande. Den stora majoriteten i den gröna parlamentsgruppen röstade emot Gallorapporten och för det alternativa förslaget som ven stöddes av vänstern och socialdemokraterna, säger Miljöpartiets parlamentariker Carl Schlyter i ett uttalande.

Men Miljöpartiets andra halva i EU-parlamentet, parlamentarikern Isabella Lövin, valde att gå mot strömmen och rösta för förslaget.

– Vi var fyra gröna ledamöter som inte tyckte att det gröna alternativet var bra eftersom det inte betonade kulturarbetarens rätt till en schysst ersättning, säger hon.

Miljöpartiet har ändå drivit linjen om att arbeta för en legalisering av fildelning, hur tror du att väljarna reagerar?

– Jag tror att det också finns många väljare som tycker att kulturarbetarnas villkor är en viktig fråga. Innan valet var det många som ville försäkra sig om att jag stod på upphovsrättsinnehavarens sida innan de röstade och jag tycker att man har behandlat den här frågan väldigt ensidigt. Sedan får det vara så i politiken att man har olika åsikter. Jag har kommit med min ståndpunkt och partiet har inte ändrat sin linje för det, säger hon.

Omröstningen innebär inte ett godkännande av ett nytt lagförslag men är en åsiktsförklaring från EU-parlamentet som kan innebära att utslaget kan bereda väg för nya lagförslag i framtiden.

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

© 2020 Fria Tidningen