Fria Tidningen

Rödskjortor inför rätta i Thailand

I måndags ställdes ledarna för de regeringskritiska rödskjortorna inför rätta i Bangkok. De anklagas bland annat för terrorism i samband med det politiska upproret tidigare i år.

– Det här har aldrig tidigare hänt i Bangkok. Det är oklart hur domstolen kommer att gå vidare med det här fallet, säger de åtalades försvarsadvokat Karom Poltaklang.

Bland de 19 personer som står åtalade finns bland andra oppositionsrörelsens ledare Veera Musikapong och andra nyckelpersoner som Nattawut Saikua, Weng Tochirakarn och Kokaew Piukulthong. Sjutton av de 19 har hållits häktade i ett fängelse norr om huvudstaden under de senaste fyra månaderna.

Hundratals rödskjortor har frihetsberövats med hänvisning till det undantagstillstånd som utlystes i landet i samband med demonstrationerna och som gav myndigheterna rätten att på lösa grunder gripa människor. Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch finns det dock inga exakta uppgifter på hur många personer som fängslats och var de befinner sig.

För över en månad sedan fördes 17 av ledarna, barfota och med fotbojor, inför domstol där de anklagades för terrorbrott, vilket de förklarade sig vara oskyldiga till.

Den thailändska regeringen anklagar Förenade fronten för demokrati mot diktatur, UDD, även kallade rödskjortorna, för terrorism under gatuprotesterna i Bangkok mellan mitten av mars till mitten av maj i år. Protesterna lockade tiotusentals anhängare från landsbygden och demonstranterna krävde att parlamentet skulle upplösas och att nyval skulle hållas.

Den thailändska militären gick den 19 maj in och drev bort demonstranterna från det område som de hade ockuperat, i ett av Bangkoks exklusiva shoppingdistrikt. I två blodiga tillslag dödades 91 personer, de flesta civila, och nära 1 900 personer skadades. Rödskjortorna flydde och lämnade efter sig spår av brända byggnader i huvudstaden och i flera andra provinser.

Den thailändska regeringen, med premiärminister Abhisit Vejjajiva i spetsen, anklagade rödskjortornas väpnade falang, bland annat för att ha skjutit mot den thailändska militären från det område som man hade ockuperat.

De starka banden mellan regeringen och landets mäktiga armé har undergrävt Abhisits anspråk på att upprätthålla demokratiska värderingar, menar kritiker.

– Abhisits regering kallar rödskjortorna för terrorister och därför angriper polisen dem. Att använda lagen på det sättet är väldigt farligt när regeringen använder den mot sina motståndare. Det innebär att vem som helst kan använda lagen och kalla sina motståndare "terrorister", säger Somchai Preecha-silpakul, som tidigare arbetade vid den juridiska fakulteten vid Chiang Mai-universitetet i norra Thailand.

Anhängare till de fängslade rödskjortorna samlas varje morgon utanför ett av Bangkoks fängelser för att visa sitt stöd för de fängslade ledarna.

– Vi säger till dem att de måste fortsätta kämpa. Allt handlar om anklagelser som är till för att tysta rödskjortorna, säger Nanthiya Nomkhoksoona, 51, boende i Bangkok, som anslutit sig till de närmare hundra personer som går i procession till fängelset varje dag.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Burmas diktatur demonteras

Burmas president Thein Sein kan vara på väg att demontera den militärdiktatur som styrt landet i ett halvt sekel – utan att ett enda skott avlossas.

Fria Tidningen

Uppstickarländer utmanar de rika

Ledare för de fem Brics-länderna – Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika – har siktet inställt på att hävda utvecklingsländers ekonomiska intressen kommande WTO-förhandlingar.

Fria Tidningen

Indonesiens erfarenheter kan hjälpa Egypten

När Egypten inleder arbetet med att ersätta Hosni Mubaraks auktoritära regim med ett mer demokratiskt styrelseskick kanske landets framtidsplanerare borde vända blickarna mot Indonesien, som håller på att återhämta sig efter att ha skakat av sig sin diktatur.

Fria Tidningen

Vietnam: Regeringen ökar censuren på internet

Blockering av Facebook och stängning av webbplatser och bloggar. Kraftiga begränsningar av yttrandefriheten på internet infördes i Vietnam i samband med att det styrande kommunistpartiet på onsdagen inledde sin partikongress.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu