Fria.Nu

Barn får rätt till tre föräldrar

Ett domstolsutslag i provinsen Ontario i Kanada omdefinierar nu det juridiska familjebegreppet. Enligt utslaget får en femårig kanadensisk pojke laglig rätt till tre föräldrar - två mammor och en pappa.

Kvinnorna ingick partnerskap 1990, och 1999 fick de hjälp av en manlig bekant med att få en son. Kvinnorna och mannen vill att båda kvinnorna ska ha den juridiska statusen mamma, samtidigt som mannen förblir barnets pappa. Om sambon till den biologiska mamman skulle adoptera barnet så skulle det beröva pappan hans ställning som förälder. Därför valde de att utmana tolkningen av Ontarios familjelag i domstol.
Föräldrarna fick inte rätt i första instansen, men i början på januari dömde Ontarios Högsta domstol till deras fördel. I domstolsutlaget skriver domarna att Kanadas familjelagar inte är tidsenliga. Domarna är tydliga med att påpeka att detta inte är en politisk dom utan att deras utgångspunkt är vad som är bäst för barnet.
'Ett tomrum i lagstiftningen har avslöjats /.../ Lagen berör eller begrundar inte de juridiska nackdelarna som ett barn med samkönade föräldrar - eller som i det här fallet med två mammor och en pappa - kan drabbas av' står det i domslutet.
Samkönade äktenskap har varit lagliga i Ontario sedan 2003 och i hela Kanada sedan 2005.
Kristna grupper i Kanada och i omvärlden har rasat mot domslutet som de anser är ett hot mot den traditionella mamma-pappa-barn familjen.
- Detta beslut har internationell betydelse eftersom det leder oss in på osäker mark som andra länder inte har gett sig in på - man omdefinierar familjebegreppet till att inkludera tre föräldrar, säger den kanadensiska juristen Ruth Ross till den kristna tidningen Världen i dag.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu