Kineser protesterar – blåbären för små | Fria Tidningen
Fria Tidningen

Kineser protesterar – blåbären för små

200 bärplockare protesterar i Storuman mot usla arbetsvillkor. Deras bemanningsföretag ska ha lovat dem att bären växer på buskar och är stora som vindruvor.

När de kom till skogarna i Västerbotten möttes de av en helt annan verklighet. De verkar då snabbt ha dragit slutsatsen att de hade blivit lurade och att bären de skulle kunna få ihop under två månader knappast ens skulle täcka deras resekostnader på 30 000 kronor – pengar som många av dem hade lånat.

– Man ska nog vara ganska duktig för att få ihop några pengar i svenska skogar. Är man dessutom oerfaren och har lånat pengar ska man ju plocka något vansinnigt för att det ska gå ihop, säger Kerstin Asplund, socialchef i Storumans kommun.

Enligt Asplund ska de flesta av bärplockarna inte ens ha gjort ett försök i skogen utan det skar sig direkt mellan dem och deras chefer på bemanningsföretaget Liao Ning Shi Dai Wan Heng group.

Bärplockarna lämnade sin förläggning förra veckan och gav sig iväg på en tre mil lång marsch till Storuman. Där är de nu inhysta i en sporthall och får mat av kommunen och av ortens invånare i väntan på att konflikten ska lösa sig så att de kan åka hem.

Bäruppköparen Dennis Westerlund frånsäger sig allt ansvar och säger att han själv känner sig lurad och besviken.

– Jag är helt förstummad. Jag kan inte förstå vad som hände. De här pojkarna hade aldrig tänkt göra ett jobb. De kom väl hit för att det var ett äventyr för dem, säger han.

Det verkar vara ett dyrt äventyr. Tror du verkligen att det var därför?

– Jag vet inte, men att säga att det inte finns några bär när man är i Sveriges bästa bärområde …

Men om de hade blivit lovade att bären skulle vara stora som vindruvor och växa från buskar som de säger?

– Är det så, så är det ju fördärvligt. Någonstans är det något som inte har stämt mellan dem och bemanningsföretaget. Men de här pojkarna har inte ens varit ute och kollat om det fanns några meterhöga buskar.

Konflikter i bärskogen är ett återkommande fenomen. Så sent som förra året strejkade thailändska bärplockare i Luleå mot att inkomstmöjligheterna var sämre än de hade blivit lovade.

– Bärmarknaden innehåller problem och konflikter överallt och jämt, så det är en dysfunktionell marknad. Det måste man absolut säga. Det var ju tänkt att ett kollektivavtal med Kommunal skulle lösa problemen, men många tror väl att den avtalsenliga lönen bara finns på papperet, säger Kerstin Asplund.

Oppositionsledaren Mona Sahlin uttalade kritik mot bärbranschen vid ett besök i Umeå i fredags, och vill ge Arbetsmiljöverket i uppdrag att göra en utredning.

Även Vänsterpartiet vill att något görs.

– Lagarna måste ses över och kontrollen skärpas. Det är uppenbart att oseriösa företag utnyttjar situationen och att Migrationsverket inte klarar av att kontrollera villkoren för dem som ges tillstånd att komma hit, säger Josefin Brink (V) i ett pressmeddelande.

Vänsterpartiet vill att bäruppköparna själva blir ansvariga för att rätt lön betalas ut till plockarna.

Rekommenderade artiklar

"Ledarsidor stöder regeringen med 800 miljoner"

Värdet av den PR som regeringspartierna får på ledarsidor i borgerlig media kan uppskattas till minst 800 miljoner kronor om året, menar Sven Elander som har publicerat en uträkning på sin blogg.

SD-kampanj på falsk statistik

Sverigedemokraterna har begärt ut alla våldtäktsdomar från förra året för att granska från vilka länder förövarna kommer. Resultatet ska leda till en kampanj mot ”den nya våldtäktsvågen” och mot Sveriges ”massinvandringspolitik”.

© 2020 Fria Tidningen