Fria Tidningen

Möt sommaren med grillat!

Med värmen och sommaren kommer grillfesternas läckerheter fram. Många grönsaker går utmärkt att grilla, godast blir de penslade med en smakrik marinad. Tofu, kokta sojafiléer och färdigköpta sojaprodukter funkar också fint på grillen.

Två ganska olika grilltallrikar bjuder Fria Tidningen på i dag:

En med en fräsch potatissallad, en söt relish på rödlök och paprika och till det grillade färdigköpta sojakorvar eller sojaburgare.

Den andra består av lime- och chilimarinerad tofu, mängder av grillade grönsaker och till det en nudelsallad.

Som dessert föreslås grillad ananas med vaniljyoghurt. För den traditionella går det förstås också bra med grillad banan och vaniljsojaglass.

 

Fransk potatissallad, 4 portioner

700 gram färskpotatis
1 liten rödlök, finhackad
2 msk finhackad persilja
2 msk finhackad gräslök
1/4 tsk torkad dragon eller 2 msk finhackad dill
2 msk kapris
gärna rädisor

Senapsvinägrett:
1 msk dijonsenap
3 msk olja
1 msk vinäger
1/4 tsk salt
svartpeppar

Skrubba potatisen, dela i halvor eller bitar och koka precis mjuk i lättsaltat vatten. Spola och låt svalna. Vispa ihop ingredienserna till vinägretten. Blanda allt och smaka av med salt och peppar.

 

Paprika och rödlök i balsamicosirap

2 paprikor i olika färger
1 rödlök
3 msk balsamvinäger
1–2 vitlöksklyftor
2,5 msk sirap eller socker
2 msk vatten
färsk basilika

Koka ihop balsamvinäger, sirap, vatten och vitlök i fem minuter. Skär paprikorna och löken i tjocka strimlor. Stek i olivolja på medelhög värme tills de börjar mjukna. Slå på balsamsirapen och låt koka några minuter under omrörning. Låt svalna och blanda i strimlad basilika och lite svartpeppar.

 

Färdigköpt sojakorv eller burgare

Det finns en hel del färdiga veganska produkter som går utmärkt att grilla, bland annat sojakorv och grönsaksburgare. Du hittar produkterna i välsorterade livsmedelsaffärer, hälsokostaffärer och vegetariska butiker. Fråga gärna efter dem i din butik om de inte redan har dem.

 

Lime- & chilimarinerade grönsaker

Gör en marinad av:
1 dl olja
2 msk limesaft
rivet skal av 1 lime
1–1,5 tsk färsk finhackad chili eller sambal oelek
2 vitlöksklyftor
2 msk hackad färsk koriander
eventuellt lite spiskummin samt ca 1 tsk salt och 1,5 tsk socker.

Låt gärna marinaden stå och dra till sig några timmar innan du penslar den på grönsaker.

 

Sötpotatis
Skala sötpotatisen och skär i skivor på längden, ca 1 cm tjocka. Koka några minuter, tills potatisen är nästan mjuk. Pensla med marinaden och grilla på båda sidor till fin färg.

Majs
Koka färsk majskolv precis mjuk, tina fryst majskolv. Grilla till fin färg. Pensla på marinad på slutet av grilltiden.

Zucchini
Skär på längden eller i sneda skivor. Pensla med marinad och grilla på båda sidor till fin färg.

Svamp
Pensla med marinad och grilla champinjoner på spett eller stora flata svampar (som portabello) direkt på grillen.

Lime- & chilimarinerad tofu
Skiva tofu på längden, marinera i flera timmar eller över natten. Grilla på båda sidor. Kokta sojafiléer och sojagrytbitar är också goda att marinera några timmar och sedan grilla. Sojagrytbitarna träs upp på spett, gärna varvade med grönsaker som paprika, champinjoner och körsbärstomater.

 

Nudelsallad med sesamdressing, 5 portioner

250 g vete-, ris- eller glasnudlar
120 g gurka eller zucchini, strimlad fint
100 g färsk minimajs, halverad på längden
3 vårlökar, skivade fint
2 små morötter, strimlade fint
1/2 dl färsk hackad koriander
2 msk rostade sesamfrö

Dressing:
1 msk färsk ingefära, finhackad
1 stor vitlöksklyfta, finhackad
1/2 msk sesamolja
3/4 tsk sambal oelek
3 msk japansk soja
1 msk sirap

Koka nudlarna precis mjuka, skölj i kallt vatten och låt rinna av väl. Förväll minimajsen snabbt. Mixa ihop ingredienserna till dressingen. Blanda ihop allt.

Tips! Dressingen är också god som marinad till olika grönsaker och tofu.

 

Grillad ananas med vaniljyoghurt

Skär färsk ananas i skivor, knappt en centimeter tjocka. Skär bort skalet. Grilla till fin färg på båda sidor. Rör ihop 2 dl naturell sojayoghurt med 1 msk sirap och 1/2 krm äkta vaniljpulver (eller använd färdig vaniljsojayoghurt som den är). Servera ananasen varm med yoghurten. 

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Må bättre med raw food

Hösten är snart här och risken att drabbas av diverse infektioner ökar. Testa Nina Anderssons raw foodrecept och du laddar kroppen med vitaminer och kan gå stärkt in i hösten.

Fria Tidningen

Baka utan ägg – javisst!

Trodde du att du måste ha ägg i sockerkakan eller pannkakorna? Tänk om! Att baka utan ägg är enkelt och djurvänligt. FRIA:s vegankock Nina Andersson lär dig hur.

Fria Tidningen

Dags att skörda!

Nu svämmar grönsakslanden över av allehanda skördemogna grönsaker. Bondens marknad, gårdsbutiker och ekologiska butiker har just nu bra tillgång på höstens bästa grönsaker. Passa på och njut av grönsakssopppor och grytor på färska grönsaker. Kocken Nina Andersson bjuder denna vecka på dinkel- och grönsakspilaff.

Fria Tidningen

Guide till den bästa midsommarmaten

En inledande drink på fläder, följt av traditionell midsommarmat: färskpotatis, (snäll mot) sill och fräscha grönsaker. Jordgubbar till efterrätt förstås och en liten rabarberbakelse till kaffet. Frias egen vegankock Nina Andersson önskar en glad midsommar med massa god mat!

Fria Tidningen

Fixa godaste äppelmusten hemma

Egna vinteräpplen eller inte, ser du dig omkring hittar du snart ett äppelträd på allmän mark att plocka ifrån. Fria ger dig tips på hur du tar hand om äppelskörden.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu