Fria Tidningen

Lussekatter

Goda lussekatter till luciafirandet gör du lätt utan både ägg och mjölk.

Lussekatter, 24 stycken

50 g jäst
125 g vegetabiliskt margarin
5 dl sojamjölk
1 paket saffran
1 1/2 dl socker
1 tsk salt
cirka 13 dl vetemjöl
russin

Smula jästen i en bunke. Smält margarinet i mikron eller i en kastrull. Tillsätt sojamjölken och låt allt bli fingervarmt, 37 grader. Stöt saffranet med lite socker i en mortel. Blanda saffranet med den varma degvätskan. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.

Tillsätt resten av vätskan samt socker och salt. Tillsätt nästan allt mjöl och arbeta degen fin, det går lättast om du använder elvisp med degvispar. Tillsätt mer mjöl om det behövs för att degen ska bli smidig och inte kladda. Låt den jäsa cirka 30 minuter under bakduk.

Dela degen i 24 lika stora bitar och rulla till längder, som sedan formas till lussekatter. Lägg på en plåt och stoppa i russin. Låt jäsa 30 minuter till under bakduk. Pensla med sojamjölk och grädda i 250 grader i åtta minuter. Låt svalna på galler under bakduk. Går bra att frysa in.

Fakta: 

Receptet kommer från Vegolandet Veganias kokbok av Nina och Linda Andersson, hemsida: http://vegania.mine.nu.

<h2>Receptet kommer från Vegolandet Veganias kokbok av Nina och Linda Andersson.</h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Piroger och pizzabullar på picknicken

Till picknicken kan det vara praktiskt att ha färdig mat i frysen att ta med. Piroger och pizzabullar är perfekta att laga stora satser av och frysa in. Piroger kan fyllas med valfria grönsaker eller med sojafärs. 

Fria Tidningen

Indiska piroger

Läckra indiska piroger som kan serveras med sås och sallad, som förrätt eller del av en buffé.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu