Fria Tidningen

Andas djupare – lev längre

Andningen har mycket stor betydelse för vår hälsa. Genom att andas rätt kan vi förebygga både stress och sjukdomar och därigenom få ett längre och mer aktivt liv.

Som barn andas vi omedvetet på rätt sätt; med djupa, långa andetag som ökar våra kroppars syresättning. Någonstans på vägen till vuxenlivet förlorar dessvärre många sin naturliga andning och börjar istället ta små, lätta andetag som hamnar i bröstet snarare än i magen. Vi börjar behärska oss, hålla andan och ”hålla igen.”

Då största delen av syret tas upp längst ner i lungorna, är detta en viktig orsak till såväl energiförlust som sjukdomar skapade av för låg syresättning i cellens metabolism, dess ämnesomsättning genom vilken energi omsätts i kroppen. Vi blir helt enkelt tröttare – och sjukare – av att andas felaktigt.

Anledningen till att vi blir lugnare av rätt andning är att vi inte behöver andas lika ofta. När vi är stressade andas vi snabbare, och intressant nog verkar det som om vi blir mindre stressade av att andas långsamt. En av de första som upptäckte detta samband var den ryske läkaren och professorn Konstantin Buteyko. Under sin utbildning till läkare fick han bland annat uppdraget att observera andningen hos döende patienter. Han upptäckte då att ju sämre de mådde desto mer andades de. Efter hundratals observationstimmar var han så skicklig på att studera andningen att han ofta kunde förutspå på minuten när patienterna skulle dö.

Buteyko hade själv utvecklat en häftig andning och ett väldigt högt blodtryck, och som 30-åring fick han beskedet att han bara hade ett år kvar att leva. Han började då fundera över om det höga blodtrycket kunde ha med hans häftiga andning att göra, och bestämde sig för att försöka andas mindre. Inom några minuter hade huvudvärken, smärtan i höger njure och i hjärtat upphört. Buteyko kom att leva ytterligare många år, och hann tillsammans med sina kollegor behandla tiotusentals människor med mycket gott resultat. Buteyko-metoden är dock omstridd även om den idag är känd över hela världen. Utanför Ryssland har det nått störst spridning i Australien, Nya Zeeland, Storbritannien och USA.

En av de mest aktiva, svenska andningspedagogerna är Lena Kristina Tuulse, en av grundarna till friskvårdscentret Wäxthuset på Väddö tio mil utanför Stockholm. I sin bok Livslust ägnar hon ett stort utrymme åt frigörande andning, en helhetsinriktad friskvårdsmetod som ska öka det kroppsliga och själsliga välbefinnandet. Tuulse, som har både en psykologutbildning och en gymnastiklärarutbildning i bagaget, säger själv att andningsarbetet har varit det viktigaste under hennes yrkesverksamma liv, och hon liknar metoden vid en medveten meditation. I Livslust förklarar hon varför andningsarbetet är så oumbärligt:

– Svenskens normaltillstånd är ett spänt tillstånd. Vi håller andan för mycket och ger oss själva för lite energi. De flesta människor idag använder faktiskt bara en tredjedel eller en fjärdedel av sin verkliga lungkapacitet och svälter därmed kroppen på syre, som är dess viktigaste näring. Den som andas ytligt begår i praktiken ett långsamt självmord, skriver hon.

Lena Kristina Tuulse är kritisk till att stillasittandet ökar och poängterar att det räcker med några få veckors träning för att öka kroppens syresättning och därmed även förlösa stress och stärka immunförsvaret.

– 70 procent av kroppens dagliga utrensning sker via lungorna, och infektioner och förkylningar visar oss att energiflödet är blockerat, säger hon.

Tuulse poängterar även att det räcker att vara medveten om sin andning ett par minuter varje dag för att förbättra hälsan och öka välbefinnandet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Rökare kan nekas operation

Rökare löper 50 procent större risk att drabbas av komplikationer i samband med operationer än icke-rökare. Inom ortopedin pågår en debatt om att rökare borde nekas operation om de inte gör ett tillfälligt rökuppehåll. "Det öppnar för godtycke inom sjukvården", säger kritiker.

Fria Tidningen

Hunden – framtidens lyckopiller

Hundordinationer är på frammarsch inom svensk sjukvård. Vårdhundar fungerar som lyckopiller: de minskar behovet av psykofarmaka och lugnande medicin, och används framgångsrikt inom vård, skola och rehabilitering.

Fria Tidningen

Förebygg värk genom yoga på arbetsplatsen

Allt fler människor lider av arbetsrelaterad värk, en följd av att stillasittandet ökar på arbetsplatserna. Med kunskaper om ergonomi och några enkla yogaövningar slipper du värken och förebygger dessutom skador.

Fria Tidningen

Andningsövningar som ger dig mer energi

Även om du är otränad finns det enkla sätt att förbättra sin andning - och öka välbefinnandet. FRIA ger dig några tips på enkla och snabba övningar du lätt kan göra hemma.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu