Fria.Nu

Kina och Europa tävlar om att samarbeta med länder i Afrika

Kina och flera afrikanska länder har börjat samarbeta mer. Nyligen gjorde de flera avtal om handel i Peking. Ledare och analytiker i Europa är oroliga över samarbetet. De vill att Afrika ska samarbeta med Europa.

Franska utrikesdepartementet säger att handeln mellan Kina och Afrika nu är fem gånger så stor som den var år 2000. De säger att Kina och Afrika handlar med varandra för 50 miljarder US-dollar i år. Afrika handlar mest med USA, näst mest med Frankrike och sedan kommer Kina.Jean-Pierre Tuquoi är journalist på den franska tidningen Le Monde. Han arbetar utomlands. Han säger till IPS att Kina har företag som arbetar med många saker: de bygger, de säljer telefoner och telefoni, de handlar med jordbruks-produkter och olja.– Kinesisk handel har aldrig förr vuxit så fort, säger Tuquoi.Första veckan i november skrev Kina avtal om handel med 48 afrikanska länder för flera miljarder US-dollar. Tuquoi tror att Kina och Afrika kommer att samarbeta mer och att Kina kommer att påverka afrikansk politik mer.

Tysklands förbunds-kansler Angela Merkel talade på en konferens i Berlin om utveckling i städer. Hon sa:– Europa borde handla mer med Afrika. Det ska inte bara vara Kina som handlar med Afrika.Merkel sa också att Europa måste tänka på hur man kan hantera Afrikas natur-resurser på ett rättvist sätt. Hon sa att samarbetet med Afrika kommer att vara viktigt när Tyskland blir ordförande-land i EU år 2007.Merkel sa att både Europa och Afrika ska tjäna på samarbetet. Det ska inte bara vara rika länder som hjälper fattiga.Franska ledare kallar Afrika för vår bakgård, notre pré carré. Ändå var det 40 år sedan den sista franska kolonin i Afrika blev självständig.Nordamerikanska och europeiska ledare talar ofta med sina afrikanska kolleger om demokrati och mänskliga rättigheter, trots att de själva behöver bli bättre på detta.Frankrike är fortfarande vän med de korrumperade regimerna i Gabon och Kongo-Brazzaville. De två länderna är rika på olja. USA är vän med diktatorerna Teodoro Obiang och Eduardo dos Santos, som styr Ekvatorialguinea och Angola. Även dessa två länder är rika på olja, men folket är fattigt.Kinesiska ledare har inte talat om demokrati och mänskliga rättigheter. De har talat om affärer, naturresurser och internationellt politiskt samarbete. De har sagt att de vill hjälpa Afrika utan ställa villkor. De afrikanska länderna tycker att det är bra och de kanske försvarar Kina i utrikes-politiken. Det säger Denis Tull, expert på afrikansk politik vid Tyska institutet för internationella affärer och säkerhet.Tull säger att Afrikas nya roll i till exempel FN kan göra att fler länder och områden på jorden får makt. Han tror att de afrikanska länderna kanske får bättre ekonomi av handeln med Kina. Men han tycker att det är dåligt att Kina inte bryr sig om att vissa afrikanska länder kränker mänskliga rättigheter.

Paris (IPS)

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Allt färre länder har dödsstraff

Motståndare till dödsstraff hade nyligen ett möte i Paris. De sa att allt fler länder slutar med dödsstraff. Det är bra, sa de. Men de sa också att man måste fortsätta att arbeta mot dödsstraff.

5000 människor avrättas varje år

Allt fler länder har slutat utöva dödsstraff. De dödsstraffsmotståndare som nyligen möttes i Paris menar att utvecklingen går åt rätt håll, men påpekade samtidigt att kampen mot avrättningarna är långt ifrån vunnen.

Kina sträcker sig efter Europas resursrika "bakgård"

Det nya ekonomiska och diplomatiska samarbetet mellan Afrika och Kina, som manifesterades i en handelspakt mellan Kina och 48 afrikanska länder i Peking denna månad, oroar europeiska ledare och analytiker – som fortfarande ser Afrika som Europas bakgård.

Ny allians mot rasism

Svarta medborgare i Frankrike har gått samman i en ny allians för att motverka rasism och diskriminering.

'Riv inte ner vårt land!'

En grupp kvinnor i Frankrike har skrivit ett brev till ungdomarna i förorterna. Kvinnorna har nordafrikanska rötter. De ber ungdomarna att inte förstöra landet, som deras familjer har varit med och byggt upp.

© 2024 Fria.Nu