Fria.Nu

Kina sträcker sig efter Europas resursrika "bakgård"

Det nya ekonomiska och diplomatiska samarbetet mellan Afrika och Kina, som manifesterades i en handelspakt mellan Kina och 48 afrikanska länder i Peking denna månad, oroar europeiska ledare och analytiker – som fortfarande ser Afrika som Europas bakgård.

Enligt siffror från det franska utrikesdepartementet har handeln mellan Afrika och Kina växt femfaldigt sedan år 2000, och kommer att nå rekordsumman 50 miljarder dollar under detta år.

800 kinesiska företag har investerat mer än fem och en halv miljard dollar i 43 afrikanska länder, vilket gör Kina till Afrikas tredje största ekonomiska partner, efter USA och Frankrike.

Jean-Pierre Tuquoi, utrikeskorrespondent på den franska dagstidningen Le Monde, säger till IPS att Kina nu har tagit sig in i alla branscher, från bygg- och telekommunikationsbranschen, till jordbruket och oljeindustrin.

– Tillväxttakten för kinesisk handel och kinesiska investeringar har aldrig, i någon region i världen, varit så snabb, säger Tuquoi.

Avtalen som tecknades vid det afrikansk-kinesiska toppmötet i Peking under första veckan av november är värda flera miljarder dollar, och visar, enligt Tuquoi att det ekonomiska samarbetet sannolikt kommer att fortsätta att växa och att Kinas politiska inflytande över Afrika kommer att öka.

– Vi européer borde inte överlåta engagemanget i Afrika till Folkrepubliken Kina, sa Tysklands förbundskansler Angela Merkel vid en konferens om stadsutveckling som hölls i Berlin mindre än en vecka efter det afrikansk-kinesiska toppmötet i Peking.

Merkel tillade att en av frågorna Europa måste ta ställning till i sin hållning gentemot Afrika är hur man "rättvist kan hantera Afrikas naturresurser" och att det europeiska samarbetet med Afrika kommer att vara en betydelsefull fråga när Tyskland blir EU:s ordförandeland under första halvan av 2007.

Attityden gentemot Afrika bör bygga på kontinenternas ömsesidiga intressen av samarbete, och inte på välgörenhetsargument, vilket den tidigare gjort, menade förbundskanslern och syftade på det som även kan kallas förmyndaraktig och nykolonial retorik. Franska ledare och analytiker beskriver än i dag, 40 år efter att den sista franska kolonin i Afrika blev självständig, kontinenten som "notre pré carré", vår bakgård.

Nordamerikanska och europeiska ledare, och särskilt franska politiker, uppfattas ibland som arroganta när de i mötet med sina afrikanska motsvarigheter vill ge dem lektioner i demokrati, respekt för mänskliga rättigheter och medborgerlig insyn i regeringsarbetet – trots att de ofta själva skulle behöva få sådana lektioner.

Frankrike har exempelvis fortfarande goda relationer med de korrumperade regimerna i oljerika Gabon och Kongo-Brazzaville. Och USA vänslas med afrikanska diktatorer som Teodoro Obiang och Eduardo dos Santos, som styr de oljerika men fattigdomshärjade länderna Ekvatorialguinea och Angola.

Kinesiska ledare har valt att kringgå känsliga ämnen som dessa och fokusera på affärer, tillgång till naturresurser och internationellt politiskt samarbete. Genom att erbjuda Afrika bistånd utan villkor har Kina blivit ett attraktivt alternativ till det villkorade europeiska biståndet och därigenom vunnit värdefullt diplomatiskt stöd när man behöver försvara sina utrikespolitiska intressen. Det menar Denis Tull, expert på afrikansk politik vid Tyska institutet för internationella affärer och säkerhet.

"Kinesiska ledare ser möjligheter där europeiska ledare bara ser terror, korruption, flyktingar och sönderfallande statliga institutioner. Afrikanska ledare gläds åt att deras kinesiska kollegor inte upprepar de västerländska predikningarna om mänskliga rättigheter", skrev Tull i en uppsats om kinesisk-afrikanska relationer, i vilken han också påpekade att Afrikas nya roll i internationella organ som FN kan komma att skapa en ny, flerpolig maktbalans.

De ekonomiska konsekvenserna av Kinas ökade engagemang i Afrika kan enligt Tull åtminstone delvis bli gynnsamma, men han anser att Kinas val att bortse från kränkningarna av de mänskliga rättigheterna i Afrika är dömt att få skadliga politiska konsekvenser.

Paris (IPS)

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Allt färre länder har dödsstraff

Motståndare till dödsstraff hade nyligen ett möte i Paris. De sa att allt fler länder slutar med dödsstraff. Det är bra, sa de. Men de sa också att man måste fortsätta att arbeta mot dödsstraff.

5000 människor avrättas varje år

Allt fler länder har slutat utöva dödsstraff. De dödsstraffsmotståndare som nyligen möttes i Paris menar att utvecklingen går åt rätt håll, men påpekade samtidigt att kampen mot avrättningarna är långt ifrån vunnen.

Ny allians mot rasism

Svarta medborgare i Frankrike har gått samman i en ny allians för att motverka rasism och diskriminering.

'Riv inte ner vårt land!'

En grupp kvinnor i Frankrike har skrivit ett brev till ungdomarna i förorterna. Kvinnorna har nordafrikanska rötter. De ber ungdomarna att inte förstöra landet, som deras familjer har varit med och byggt upp.

© 2024 Fria.Nu