Fria Tidningen

Sammandrabbningar i palestinska Hebron

Hundratals palestinska demonstranter drabbade samman med israeliska soldater för fjärde dagen i rad i Hebron på torsdagen.

Två palestinier skadades och fyra greps, rapporterar Jerusalem Post. Sammandrabbningarna skedde i samband med en palestinsk marsch till minne av de 29 muslimer som dödades och 150 som skadades när en judisk bosättare öppnade eld mot en moské i staden år 1994.

Läget har varit spänt hela veckan i Hebron, som med 150 000 palestinska invånare och 400 judiska bosättare i tungt bevakade enklaver är den största staden på Västbanken. På söndagen meddelade premiärminister Benjamin Netanyahu att Patriarkernas grav, en plats som är helig för både muslimer och judar, ska restaureras och bli ett israeliskt kulturarv. Planen har kritiserats av bland annat FN:s koordinator för Mellanöstern Robert Serry och av Jordaniens kongress, som menar att planen strider mot internationell lag.

Palestiniernas fredsförhandlare Saeb Erekat menar att Netanyahus planer bevisar att Israel inte vill ha fred.

– Det ensidiga beslutet att göra palestinska platser i Hebron och Bethlehem till delar av Israel visar att det inte finns någon genuin partner för fred, utan endast en ockupationsmakt som avser att ta över palestinsk mark, säger Erekat till israeliska Haaretz.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu