Fria Tidningen

”Mobilföretag finansierar kriget i Kongo”

Metaller som finns i mobiltelefoner och datorer utvinns olagligt i Kongo-Kinshasa och finansierar den väpnade konflikten som har lett till flera miljoner döda. Detta uppger organisationen Global witness som uppmanar mobilföretagen att säkerställa att komponenterna i deras produkter inte kommer från krigszoner.

Uppmaningen kom i samband med världens största mobiltelefonmässa som hölls i Barcelona i veckan. Trots att flera FN-rapporter har dokumenterat sambandet mellan mineralerna och konflikten så gör företagen inget för att säkerställa att komponenterna i produkterna inte kommer från områden som kontrolleras av väpnade grupper, enligt Global witness.

– Det är dags för elektronikföretagen att visa att de menar allvar med att sluta använda komponenter framställda av mineraler från krigszoner, säger Daniel Balint-Kurti från Global witness i ett pressmeddelande.

– Om företagen inte är säkra på att mineralerna är från konfliktfria områden så bör de inte köpa dem.

 

De stridande parterna i östra Kongo-Kinshasa – inklusive regeringsstyrkor och hutugerillan FDLR, som låg bakom folkmordet i Rwanda – kontrollerar stora delar av handeln med tenn, tantal, volfram och guld.

Styrkor på båda sidor begår regelbundet brott mot civila, som massmord, våldtäkt, tortyr och tvångsrekrytering av barnsoldater. Sedan 1998 har uppskattningsvis fem miljoner människor har dödats i konflikten – den dödligaste sedan andra världskriget.

FN:s säkerhetsråd antog nyligen en resolution som möjliggör att företag som genom mineralhandeln stöder de stridande grupperna kan få sina tillgångar frysta eller drabbas av reseförbud. Global witness uppmanar nu säkerhetsrådet att införa sanktioner mot elektronikföretagen som inte säkerställer att mineralerna kommer från konfliktfria områden.

– Konsumenterna har rätt att veta att produkterna som de köper inte bidrar till brott mot mänskligheten, säger Daniel Balint-Kurti.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu