Fria Tidningen

Papperslösas rätt till vård utreds

Redan våren 2008 utlovade regeringen en utredning om papperslösas rätt till vård. Nu, i torsdags, presenterades slutligen kommittédirektiven.

I maj 2008 drev alliansen, med stöd av Socialdemokraterna, igenom en omstridd lagstiftning. Med denna fick asylsökande rätt till akutvård, men gömda och papperslösa lämnades därhän och kritiker menade att diskriminering därmed skrevs in i svensk lag.

 

Bakgrunden var oenighet inom alliansen. Kristdemokraterna, Folkpartiet och Centerpartiet hade länge varit för, medan Moderaterna lika länge stretat emot.

– Den fråga vi måste ställa oss är: om alla personer som uppehåller sig i vårt land skulle ha rätt, och dessutom en ovillkorlig rätt, till fullständig vård, vad skulle det kunna bidra till att sända ut för signaler? frågade sig migrationsminister Tobias Billström (M) under en interpellationsdebatt i juni 2007.

I anslutning till att lagstiftningen antogs 2008 meddelades från regeringens håll att papperslösas rätt till vård skulle utredas. Men trots påtryckningar från ideella organisationer och fackförbund har utredningen dröjt, och först nu presenterar regeringen dess direktiv.

 

– En grundläggande princip i hälso- och sjukvården är att vård ska ges efter behov, utan hänsyn till patientens ekonomiska, sociala eller etniska bakgrund. Den principen åsidosätts med det regelverk som gällt hittills. Därför är jag mycket glad att nu kunna presentera den här utredningen, säger socialminister Göran Hägglund (KD) i ett uttalande.

Beskedet om utredningen välkomnas, men regeringen får också kritik för den långsamma hanteringen.

– När man ändå tittade på asylsökandes rätt till vård borde det här ha inkluderats. Det är givetvis bra att det görs, men det borde ha gjorts för länge sedan, säger Bodil Ceballos, Miljöpartiets flyktingpolitiska talesperson.

– För oss som jobbar i vården är det oerhört viktigt att vi inte hamnar i en situation där vi riskerar att bryta mot lagen när vi ger vård till dem som behöver det. Både på grund av de mänskliga rättigheterna och för vår rätt att utöva vårt yrke är vi glada att den här utredningen nu kommer till stånd, säger Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund.

 

Utredningen ska redovisa sina förslag senast den 31 maj 2011.

Fakta: 

 

Detta gäller i dag:

• Landstingen får inte neka papperslösa eller
asylsökande akutvård, men vården är ingen rättighet och de papperslösa ska
själva stå för kostnaden. Ett första besök på en akutmottagning kostar drygt 2
000 kronor, en förlossning utan komplikationer omkring 20 000 .

• Barn under 18 år har enligt FN:s barnkonvention rätt till
samma utbud av vård som erbjuds svenska medborgare. 

• Det är inte olagligt att ge papperslösa vård, och flera
landsting har redan i dag egna riktlinjer som är generösare än lagstiftningen.

Sverige har fått internationell kritik, bland annat från FN:s rapportör för bästa
uppnåeliga hälsa, Paul Hunt, för den ordning som gäller i dag.

Källor: Läkare i världen, regeringen

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

EU utreder Sveriges vargjakt

En fråga från Miljöpartiets Europaparlamentariker Carl Schlyter har resulterat i att EU-kommissionen nu ska utreda den svenska licensjakten på varg.

Fria Tidningen

Högre hyror när allmännyttan ska ge vinst

Kommunala bostadsbolag ska drivas affärsmässigt och allmännyttans hyresnormerande roll avskaffas. Det föreslår regeringen i en lagrådsremiss. Nätverket för hyresgästernas boende trygghet menar att fältet därmed är fritt för en upptrappning mot marknadshyror.

Fria Tidningen

Sverige ska leda piratjakt i Somalia

Från och med april ska en svensk sjöstyrka leda EU:s antipiratoperation Atalanta utanför Somalias kust. Oppositionen hade velat se tydligare skrivelser om orsakerna bakom sjöröveriet men är ändå nöjd med beslutet.

Fria Tidningen

Analys: Rödgrönt samarbete färgar utrikespolitiken

De rödgröna har presenterat en gemensam utrikespolitisk överenskommelse. Dokumentet visar att Vänsterpartiet och Miljöpartiet har större inflytande över det rödgröna samarbetet än vad Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna har i alliansen.

Fria Tidningen

Utrikesdebatt i skuggan av riksdagsvalet

Det stundande riksdagsvalet gjorde sig tydligt påmint under mandatperiodens sista utrikespolitiska debatt. Såväl utrikesministern som den rödgröna oppositionens företrädare bjöd på både plakatpolitik som pajkastning blocken emellan.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu