Uppsala Fria

Pirater ger sig in i lokalpolitiken

När Piratpartiet nu kastar sig in i lokalpolitiken utgör succén i EU-valet både draghjälp och belastning. Alla känner till partiet, men samtidigt kopplas det samman med stora framtidsfrågor långt bort från den kommunalpolitiska vardagen. "Många förknippar oss med EU", säger Victoria Westberg som ska kandidera till Uppsala kommunfullmäktige.

 

 

Efter att integritetsfrågor fått stor uppmärksamhet i den inrikespolitiska debatten erövrade Piratpartiet dryga sju procent av rösterna valet i till Europaparlamentet i juni. När partiet nu ska försöka upprepa framgången på det lokala planet är den tidigare succén både en tillgång och ett bekymmer.

– Nu är det ju fler som känner till Piratpartiet. Vi har också större vana av att kampanja, det hjälper oss ju. Det kan nog vara fler som känner till vad vi står för och är mer intresserade av vår politik, säger Johan Lundmark, kommunledare för Piratpartiet i Uppsala.

 

Men framgången innebär också att Piratpartiet för många är intimt förknippat med EU, och med frågor som kan uppfattas som avlägsna från den kommunpolitiska vardagen och välfärdens kärnverksamheter.

– Många förknippar oss med EU och många av lagarna vi är emot kommer därifrån, jag tror att det kommer att bli lite av en utmaning, säger Victoria Westberg, som ska kandidera till Uppsala kommunfullmäktige. Men nu när vi har sammanställt vårt kommunpolitiska program inser jag att det finns mycket vi kan göra i kommunen också. Det handlar bara om att få ut vårt budskap.

 

I partiets kommunprogram slår partiet fast att Uppsala ska bli en ledande kunskapsstad, något som ska uppnås bland annat genom att satsa på it-undervisning i grundskolan samt att locka kunskapsintensiva företag till staden. Partiet vill också ta sig an trygghetsfrågor.

– Det gäller till exempel övervakning med kameror, säger Johan Lundmark. Där vi vill verka för ett tryggare Uppsala på flera sätt. Bättre belysning fungerar bättre än kameror, och då slipper man de problem som uppstår med kränkningar av den personliga integriteten.

 

Piratpartiet ställer även upp i landstingsvalet. Där ser Andreas Svensson, valkretsledare i Uppsala län, möjligheter att möta kostnadsökningarna i vården med effektivare användning av ny teknik.

– I dag anser många att administrationen eller det man gör med hjälp av it är en pålaga som tar extra tid. Det här vill vi effektivisera, det ska vara så smidigt att använda tekniken att man får tid över till sitt riktiga arbete. Men vi vill också spara genom att använda öppna standarder och fri programvara, det läggs oerhört mycket pengar på det i dag.  

 

 

 

Fakta: 

 

• Piratpartiet ställer upp till val i Enköpings kommun, Tierps kommun och Uppsala kommun samt till landstinget i Uppsala län.

• Just nu pågår den interna rekryteringen och i slutet av mars planerar partiet att presentera sina vallistor. 

 

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

EU utreder Sveriges vargjakt

En fråga från Miljöpartiets Europaparlamentariker Carl Schlyter har resulterat i att EU-kommissionen nu ska utreda den svenska licensjakten på varg.

Fria Tidningen

Högre hyror när allmännyttan ska ge vinst

Kommunala bostadsbolag ska drivas affärsmässigt och allmännyttans hyresnormerande roll avskaffas. Det föreslår regeringen i en lagrådsremiss. Nätverket för hyresgästernas boende trygghet menar att fältet därmed är fritt för en upptrappning mot marknadshyror.

Fria Tidningen

Sverige ska leda piratjakt i Somalia

Från och med april ska en svensk sjöstyrka leda EU:s antipiratoperation Atalanta utanför Somalias kust. Oppositionen hade velat se tydligare skrivelser om orsakerna bakom sjöröveriet men är ändå nöjd med beslutet.

Fria Tidningen

Analys: Rödgrönt samarbete färgar utrikespolitiken

De rödgröna har presenterat en gemensam utrikespolitisk överenskommelse. Dokumentet visar att Vänsterpartiet och Miljöpartiet har större inflytande över det rödgröna samarbetet än vad Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna har i alliansen.

Fria Tidningen

Utrikesdebatt i skuggan av riksdagsvalet

Det stundande riksdagsvalet gjorde sig tydligt påmint under mandatperiodens sista utrikespolitiska debatt. Såväl utrikesministern som den rödgröna oppositionens företrädare bjöd på både plakatpolitik som pajkastning blocken emellan.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu