Fria Tidningen

Blockaden av Gaza utmanas

Kravaller och skottlossning utbröt i onsdags efter en palestinsk protest mot en underjordisk barriär längs gränsen mellan Egypten och Gaza. Samtidigt har regimen i Kairo lagt krokben för den internationella hjälpkonvojen Viva Palestina – vars deltagare bokstavligen fick slå sig fram till Gaza.

Våldsamma kravaller ägde rum vid Egyptens gräns mot Gaza i onsdags efter att egyptiska säkerhetsstyrkor öppnat eld mot demonstrerande palestinier. Enligt egyptiska myndigheter dödades en polis av skottlossning från den palestinska sidan, och minst fem palestinier sårades.

Hundratals Gazabor hade samlats för att protestera mot byggandet av en 14 kilometer lång underjordisk barriär av stål och betong, som ska skära av de tunnlar som idag binder samman den egyptiska och palestinska delen av gränsstaden Rafah. Palestinska Hamas har fördömt den nya barriären som en ”dödens mur” som kommer att klippa av det sista andningshålet för Gazaremsans 1,5 miljoner isolerade invånare.

För regeringen i Kairo, som fått hård kritik för sitt deltagande i Israels blockad av Gaza från såväl arabvärlden som den inhemska opinionen, kommer dödsskjutningen av en ung värnpliktig som en välkommen avledning. Inte minst efter de pinsamma sammandrabbningarna natten innan mellan egyptisk polis och deltagare i den internationella solidaritetskonvojen Viva Palestina i hamnstaden el-Arish.

Den tredje Viva Palestina-konvojen på ett år lämnade London den 6 december med nästan 200 fordon lastade med humanitär hjälp. Konvonjen leds av den brittiska parlamentsledamoten George Galloway, och målet var att nå fram till Gaza den 27 december, årsdagen av Israels angrepp mot Gaza. Men efter att ha färdats landvägen genom Europa, Turkiet, Syrien och Jordanien stoppades konvojen vid Röda havet eftersom Egypten vägrade släppa in den i landet den kortaste vägen. Istället fick man vända om mot Syrien och hyra en färja för att ta sig över Medelhavet till den egyptiska hamnstaden el-Arish.

När de cirka 500 deltagarna i konvojen anlände till el-Arish i början av veckan fick de beskedet att ett sextiotal av fordonen ändå skulle tvingas resa via Israel. Därmed skulle de troligen aldrig släppas in i Gaza.

– Vi fördömer den israeliska belägringen och vägrar resa genom någon annan gränsövergång än den egyptisk-palestinska, säger Wael al-Sakka, en jordansk aktivist som rest med konvojen till nyhetsbyrån AP.

Efter misslyckade förhandlingar mellan organisatörerna och den egyptiska säkerhetstjänsten inledde några av deltagarna en demonstration, som snart attackerades av hundratals kravallpoliser med tårgas och vattenkanoner. Minst ett femtiotal personer sårades i de sammandrabbningar som följde på kvällen – men dagen därpå gav de egyptiska myndigheterna till slut med sig. På onsdagskvällen började konvojen korsa gränsövergången i Rafah.

Även deltagarna i ”Gaza Freedom March” med deltagare från 43 länder stötte på problem i Egypten. Enligt planen skulle de hålla en symbolisk protestmarsch i Gaza på årsdagen av kriget, men den egyptiska säkerhetspolisen ville endast låta 100 av 1 350 tillresta aktivister resa till Gaza.

I protest mot att de inte fick resa till Gaza höll 300 fransmän en två dagar lång demonstration utanför sin ambassad i Kairo, där de tillbringade natten på gatan omringade av kravallpoliser. Samtidigt inledde den 85-åriga förintelseöverlevaren och amerikanska medborgaren Hedy Epstein en hungerstrejk utanför FN-byggnaden i Kairo. På nyårsaftonen samlades sedan hundratals aktivister med banderoller och plakat på det centrala Tahrir-torget i Kairo, men skingrades av hårdhänta poliser och säkerhetsagenter.

Frihetsmarschen organiserades av den Internationella koalitionen för att bryta den olagliga belägringen av Gaza, som bildades efter Israels ”Operation Gjutet bly” mellan 27 december 2008 och 18 januari 2009. Nästan 1 400 palestinier dödades i det tre veckor långa kriget, flertalet av dem civila.

Pam Rasmussen från fredsgruppen CODEPINK, som var en av initiativtagarna, förklarar i en kolumn för Electronic Intifada att man haft ett tydligt politiskt budskap med sin aktion: ”Gränserna måsta öppnas, för alla, hela tiden. NU.”

En viktig katalysator för mobiliseringen var den uppmärksammade FN-undersökning som leddes av den sydafrikanske judiske juristen Richard Goldstone. Goldstone-rapporten släpptes i september och anklagade både Hamas och Israel för allvarliga människorättsbrott och krigsförbrytelser.

Fakta: 

Blockaden av Gaza

Efter att militanta Hamas vann parlamentsvalet 2006 införde USA och EU sanktioner mot den palestinska myndigheten. När Hamas året därpå kastade ut rivalerna i Fatah från Gazaremsan införde Israel en strikt blockad av import och export från och till Gaza, och trots hård press från den inhemska opinonen har Egypten vägrat öppna gränsövergången i Rafah.

Cirka två tredjedelar av befolkningen i Gaza är i dag beroende av bistånd enligt FN. På grund av blockaden har inte heller någon verklig återuppbyggnad kunnat ske ett år efter ”Operation Gjutet bly” som gjorde tiotusentals människor hemlösa. Istället för de tusentals lastbilar som skulle behövas för att bygga upp alla förstörda hus har endast 41 lastbilar med byggnadsmaterial släppts in sedan kriget, enligt en rapport från Amnesty International.

På Youtube:

Demonstranter grips i Kairo: http://tinyurl.com/yd5puwg

Sammandrabbningar i el-Arish: http://tinyurl.com/y8nyt4o

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Blockaden mot Gaza skärper spänningar i Sinai

Årtionden av diskriminering och förtryck har skapat en explosiv situation på Sinai-halvön. Genom att stänga en viktig marknad för varor och tjänster har blockaden av Gaza förvärrat situationen ytterligare.

Öppet Gaza pressar Mubarak

Världens största utbrytning ur världens största fångläger. Så beskriver många egyptier sprängningen av gränsen mellan Gaza och Egypten i veckan. Aktionen är en pr-seger för Hamas och ökar pressen på Mubaraks hårt ansatta egyptiska regim, som i veckan slog ner hårt mot fredliga demonstrationer.

Fria Tidningen

Analys: Risk för regionalt bakslag

Militärkuppen i Egypten riskerar inte bara att störta landet ner i en fördjupad våldsspiral. Den kan också medföra ett bakslag för demokratiska krafter i hela regionen, skriver Per Björklund i en analys.

Fria Tidningen

”Vi fortsätter tills revolutionen segrat”

Det egyptiska politiska filmkollektivet Mosireen har nått hundratusentals med sin youtube-kanal. Men deras arbete är inte riskfritt. Fria Tidningen har träffat Salma Said, som fortfarande bär spåren av säkerhetsstyrkornas våld i sin kropp.

Fria Tidningen

Opposition fördömer undantagstillstånd i Egypten

President Mohammed Morsis beslut att utlysa lokalt undantagstillstånd efter helgens blodiga kravaller i Suez och Port Said fördöms av oppositionen, som också avfärdar maning till nationell dialog.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu