Fria Tidningen

Journalist stoppades vid gräns – misstänkt för OS-kritik

Den prisbelönta amerikanska journalisten Amy Goodman stoppades vid kanadensiska gränsen när hon var på väg till Vancouver förra månaden för att göra reklam för sin nya bok. Anledningen: gränsvakterna ville försäkra sig om att Goodman inte skulle tala offentligt om de kommande olympiska spelen.

I slutet av november var Goodman, som är värd för det prisbelönta programmet Democracy Now på amerikansk radio och tv, på väg till Vancouver tillsammans med två kollegor för att framträda vid ett bibliotek. Men i samband med gränskontrollen stötte Goodman på problem. Efter en snabb passkontroll ombads hon lämna bilen och följa med in på gränspolisens station. Därefter förhördes hon noggrant om vad hon hade för planer för sitt tal. När hon berättade att hon tänkte diskutera Afghanistan, Irak och klimatmötet kom följdfrågan omedelbart.

– Men OS, då?

De kanadensiska myndigheternas säkerhetspolicies kring Vancouver-OS har kritiserats av både människorättsorganisationer och vanliga medborgare. Bland annat var ett lagförslag på väg att röstas igenom som förbjöd skyltar med ”olagliga” budskap och tillät poliser att ta sig in i hem för att ”åtgärda” skyltarna. Efter hård kritik justerades lagförslaget och handlar nu endast om skyltar med otillåtna kommersiella budskap. Polisen har inte heller rätt att ta sig in i hem för att plocka ner skyltarna. En lokal lag som ger myndigheterna rätt att tvångsförflytta hemlösa till särskilda skydd i händelse av ”extremt väder” – som kritiserats hårt av bland annat Kanadas kommitté för medborgarrätt, CLAC – står dock kvar.

Och misstänksamheten mot kritiska röster är fortfarande stor. Under Goodmans förhör genomsökte gränsvakterna noggrant bilen som hon och hennes sällskap färdades i. Hon berättar själv om det absurda förhöret i sin kolumn på hemsidan Truthdig:

– Jag sade att jag inte hade några planer på att diskutera Olympiaden. Vakten såg helt ställd ut. ”Påstår du att du inte tänker säga någonting om OS?” Jag förklarade om och om igen att jag inte tänkte göra det.

Trots Goodmans nekanden genomsöktes även samtliga datorer hennes sällskap hade med sig. Till slut fick de tre journalisterna, alla amerikanska medborgare, tvådagars-visum för vistelse i Kanada. Det normala är att amerikanska medborgare tillåts stanna i Kanada utan visum i upp till sex månader.

Representanter för de kanadensiska myndigheterna har inte velat kommentera huruvida Goodman stoppades för att hon misstänktes vara OS-kritisk. I ett brev från den kanadensiska ambassaden i Washington till en organisation för att skydda journalister skriver en talesperson att alla som vill passera Kanadas gräns måste vara beredda på att utsättas för frågor.

Men händelsen har fått stor uppmärksamhet i kanadensisk media. Goodman är en radioprofil som bland annat tilldelats det så kallade alternativa Nobelpriset så sent som 2008. Flera organisationer inblandade i spelen har uttryckt stark kritik mot säkerhetsapparaten, som de menar är på väg att gå överstyr.

– Det är fullständigt otillbörligt att gränsvakterna trakasserar journalister på det här sättet. Och effekterna av det når alla som vill rapportera om eller kritisera de olympiska spelen, sade David Eby, ordförande för kommittén för mänskliga rättigheter i British Columbia, den delstat där spelen kommer att hållas.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Initiativ mot homofobi inom fotbollen

Den 19 februari i år inträffar den första internationella dagen mot homofobi inom fotbollen. Det är brittiska The Justin Campaign, döpta efter den ende öppet homosexuella herrfotbolls-spelaren i Englands historia som startat kampanjen efter stort missnöje med hur fotbollsförbunden hanterar frågan.

Fria Tidningen

Facklig strid hotar ställa in Super Bowl

Natten till måndag den kommande veckan spelas världens största idrottsevenamng, finalen i de amerikanska fotbollsmässterskapen Super Bowl. Spektaklet följs av miljoner tittare världen över – men i skymundan pågår en facklig kamp som kan ställa in framtida finaler.

Fria Tidningen

Snön försvinner för skidåkarna

Trots det envetna snövädret i Europa på sistone är framtiden långtifrån säkrad för alpinisterna. I takt med att snögränsen försvinner uppåt hotas skidorter och alpin verksamhet i hela världen.

Fria Tidningen

Jonas Ramahlo bröt den sista barriären

Jonas Ramahlo är född 1993 och en ovanligt talangfull försvarare. Han har redan spelat fem U17-landskamper för sitt Spanien. I förra veckan hann han dessutom med att skriva sitt eget kapitel i fotbollshistorien. Och det var bara hans första tävlingsmatch.

Fria Tidningen

Kaos i fotbollsvärlden inför 2010

Med knappa halvåret kvar till VM i Sydafrika dras det internationella fotbollsförbundet FIFA med en rad problem. Flera medlemsorganisationer står anklagade för grov korruption och politisk inblandning. Kommunikationsdirektören vill avgå. Och nu har Interpol kallats in.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu