Fria Tidningen

Jonas Ramahlo bröt den sista barriären

Jonas Ramahlo är född 1993 och en ovanligt talangfull försvarare. Han har redan spelat fem U17-landskamper för sitt Spanien. I förra veckan hann han dessutom med att skriva sitt eget kapitel i fotbollshistorien. Och det var bara hans första tävlingsmatch.

Debuten har varit på gång länge. Redan som fjortonåring gjorde Ramalho sin första träningsmatch med klubben han har tillhör sedan han var liten. Tidigt i höstas registrerades den då sextonårige försvararen som spelare för den internationella cupen Europa League. Hans riktiga A-lagsdebut i tävlingssammanhang har egentligen bara varit en fråga om tid.

I onsdags kväll inträffade den, när han tillsammans med lagkamraterna tog sig an det tyska laget Werder Bremen.

Så långt inget märkvärdigt. Många fotbollstalanger slår igenom tidigare eller debuterar i mer illustra sammanhang. Men Ramalhos debut var extraordinär på grund av omständigheter som inte hade med själva matchen att göra.

Ramalho spelar för Atletico Bilbao. Fotbollsklubben som kanske hårdast av alla i Spanien håller på sin regionala identitet. Endast spelare från de baskiska regionerna i Frankrike eller Spanien, eller som kan uppvisa baskisk bakgrund, är aktuella för spel. ”Cantera”-policyn, där baskiska ungdomar tidigt slussas in i klubbens framgångsrika ungdomslagssystem, innebär att man trots den begränsade tillgången på spelare – de baskiska länderna har endast 2,1 miljoner innevånare sammanlagt – har lyckats hålla sig kvar i högstaligan. Det har skapat en sammanhållning som spanska fotbollskännare beskriver som unik – men har också fått andra konsekvenser.

Jonas Ramahlo, med en baskisk mamma och en pappa från Angola, blir den förste svarte spelaren att dra på sig lagets rödrandiga tröja i en tävlingsmatch. Han blir även den förste med afrikanskt påbrå. Den sista rasbarriären i spansk fotboll är bruten. Ramahlos match mot Bremen är i sig en liten revolution. Och en välbehövlig sådan. Spansk läktarkultur har de senaste åren plågats av upprepade rasistiska incidenter.

Så sent som i november hånade Osasuna – ett annat baskiskt lag som tidigare hade samma helbaskiska policy som Atletic Bilbao – den israeliske målvakten Dudu Auoate med antisemitiska sånger. Inte förrän speakern hotade att bryta matchen upphörde hånen. Och i januari gjorde Real Madrid-fans fascisthälsningar i samband med en ligamatch (klubben – som köpt spelare för en miljard under det senaste åren – bötfälldes av det spanska fotbollsförbundet med 3 900 euros.) När det engelska U21-landslaget spelade mot Spaniens dito gjorde den spanska publiken apljud så fort en av britternas mörkhyade spelare rörde bollen.

Den mest ökända incidenten inträffade dock under en match med Reals stora rivaler Barcelona, då den kamerunske storstjärnan Samuel Eto’o i februari 2005 vägrade spela vidare sedan fans till motståndarlaget Real Zaragoza ropat rasistiska hatramsor och gjort apljud varje gång han rörde bollen. Eto’o spelade efter viss övertalning vidare – och gjorde mål. Han firade genom att härma en apa. Eto’o, som sedan dess lämnat Spanien för Italien, kommenterade incidenten för CNN:

– Vi kan inte vänta på att någon galning hoppar ner från läktaren och mördar en svart spelare... spelarna är äcklade av det som sker och vi försöker hjälpa varandra, men myndigheterna måste hitta ett sätt att statuera exempel.

Än så länge har tränarna och staben i Atletico Bilbao skyddat Ramalho från den mest påträngande uppmärksamheten. Men hans debut har ändå redan skapat viss uppståndelse. Mittfältaren Benjamin Zarandona, som har en baskisk far, påstod i ett tv-program att han under sin ungdomstid på nittiotalet aldrig fick en tillfrågan om att spela i Atletico ”eftersom jag var svart.” Vare sig klubben eller tränaren Zarandona pekade ut som ansvarig för beslutet, Luis Fernandez, har ännu kommenterat uttalandet.

Jonas Ramahlos debutmatch spelades efter denna tidnings pressläggning.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Initiativ mot homofobi inom fotbollen

Den 19 februari i år inträffar den första internationella dagen mot homofobi inom fotbollen. Det är brittiska The Justin Campaign, döpta efter den ende öppet homosexuella herrfotbolls-spelaren i Englands historia som startat kampanjen efter stort missnöje med hur fotbollsförbunden hanterar frågan.

Fria Tidningen

Facklig strid hotar ställa in Super Bowl

Natten till måndag den kommande veckan spelas världens största idrottsevenamng, finalen i de amerikanska fotbollsmässterskapen Super Bowl. Spektaklet följs av miljoner tittare världen över – men i skymundan pågår en facklig kamp som kan ställa in framtida finaler.

Fria Tidningen

Snön försvinner för skidåkarna

Trots det envetna snövädret i Europa på sistone är framtiden långtifrån säkrad för alpinisterna. I takt med att snögränsen försvinner uppåt hotas skidorter och alpin verksamhet i hela världen.

Fria Tidningen

Kaos i fotbollsvärlden inför 2010

Med knappa halvåret kvar till VM i Sydafrika dras det internationella fotbollsförbundet FIFA med en rad problem. Flera medlemsorganisationer står anklagade för grov korruption och politisk inblandning. Kommunikationsdirektören vill avgå. Och nu har Interpol kallats in.

Fria Tidningen

Legaliseringen vinner mark i USA

Fler och fler amerikaner är för en legalisering av cannabis. Och nyligen blev Maine den femte delstaten att tillåta försäljning av medicinsk marijuana. Nu hoppas flera aktivister på att marijuana kan vara lagligt inom bara några år.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu