Fria.Nu

En guide till biomörkret

Det är lätt att gå vilse i filmfestivalens digra utbud. Kristian Borg guidar genom några toppar och dalar på den sjuttonde upplagan av Stockholms filmfestival.

Årets upplaga av filmfestivalen i Stockholm börjar på torsdag och rymmer 170 filmer från 40 olika länder. Regissörer som Lasse Hallström (som får pris för lifetime achievement vid en ceremoni den 25 november), Darren Aronofsky (Pi, Requiem for a dream) och John Cameron Mitchell (mannen bakom den hyllade sexskildringen Shortbus) besöker festivalen och samtalar kring sina filmer med publik och journalister.
Ett särskilt utrymme ägnas i år arabisk film. Sex filmer har valts ut att representera det arabiska temat. Omtalade The yacoubian building av långfilmsdebuterande Marwan Hamed är Egyptens mest påkostade film och speglar landets utveckling från kolonialtiden till i dag. Filmens centrala teman är polisbrutalitet, kvinnoförakt och homosexualitet och filmen ledde till protester och skapade en väldig, kanske nödvändig debatt i hemlandet.
These girls, även den från det starka filmlandet Egypten, är en dokumentär om unga hemlösa kvinnor med barn som trots misären uppvisar en stark solidaritet. Regissören Tahani Rached tillbringade fyra månader på Kairos gator tillsammans med de bortglömda tjejerna.

I sektionen American independents presenteras oberoende amerikansk film från både kända och okända regissörer.
Vad jag trodde skulle vara ett hett tips men som visade sig vara snudd på lågvattenmärke är A scanner darkly, en futuristisk övervakningsdystopi av Richard Linklater. Datoranimerade versioner av Keanu Reeves, Winona Ryder och Robert Downey Jr. lever i en framtid där drogen Substance D blivit det största hotet för makthavarna, vilket resulterat i massiv övervakning av befolkningen. Polisen använder exempelvis automatisk ansiktsigenkänning, vilket ju inte ligger så långt in i framtiden.
Den spektakulära animeringen tog 15 månader att göra men förbättrar tyvärr inte ett från början trist och pratigt manus, som bygger på science fictionförfattaren Philip Dicks roman med samma namn. Då är nog kritikerfavoriten Little miss sunshine mer indiefilm för pengarna, en annorlunda familjekomedi om sjuåriga Olive som drömmer om att bli skönhetsdrottning.

En must-see är The science of sleep, en kärlekshistoria med lika delar galna öststatsinspirerade animationer – tänk John Blund – och fransk komik på hög nivå. Regissören Michel Gondry, som tidigare har gjort Human nature och Eternal sunshine of the spotless mind, har här skapat en hypersurrealistisk berättelse om det undermedvetna. I centrum står den kreativa Stéphane, som sedan sex års ålder har blandat ihop dröm och verklighet. Som vuxen bygger han tidsmaskiner och 3D-glasögon och arbetar som sättare på ett trist kalenderförlag. Han förälskar sig i sin granne som har lika vild fantasi som han själv och kärlek uppstår.
Det vore förvånande om den inte fick pris av något slag. The science of sleep tävlar trots allt om Bronshästen, världens tyngsta filmpris, bokstavligt talat.

Det asiatiska filmfältet är omfattande och här gör Stockholms filmfestival återigen en jätteinsats – festivalen introducerade en gång i tiden asiatisk film i Sverige. Nämnas bör The king and the clown, som berör homoerotiska teman och handlar om två narrar som lever i 1500-talets Korea.
Ett förhandstips för älskare av musikdokumentärer är American hardcore, ett måste för såväl blöjpunkare som veteraner. Dokumentären skildrar den amerikanska punkscenen och innehåller färska intervjuer och arkivmaterial med Henry Rollins, Ian Mackaye – och Moby.
[email protected]

Stockholms filmfestival
Festivalen är den sjuttonde i ordningen och pågår mellan 16 och 26 november.
I år presenteras en ny sektion, Work in progress. Här kan publiken se delar av filmer som fortfarande är under inspelning och höra regissörerna berätta om sina projekt, exempelvis Daniel Wallentins Ett Öga Rött och Roy Anderssons Du Levande.
Förra året besöktes festivalen av 87000 personer. I år hoppas man på lika många och vill särskilt nå fler ungdomar. Därför får alla 15-åringar som vill ett gratis årskort till festivalen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Nu skrivs 80-talets ockupanthistoria

Boken Vårt 80-tal dokumenterar husockupationer och vänsteraktivism. "Nu skriver vi vår egen historia", säger Mandra Wabäck, redaktör.

Stockholms Fria

Proggen befriade teatern

Fria Proteatern demokratiserade teatern, fick arbetarna till de fina salongerna och åskådliggjorde konflikten mellan arbete och kapital, skriver Kristian Borg.

Stockholms Fria

Podden som skapar ett vi

Från en källare på krogen Paradiso vid Mariatorget gör Mahan Mova, Arjan Shoeybi och Victor De Almeida podden Ni e med oss, om urban kultur och framgång.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu