Tusentals sopsorterare höll möte i Brasilien | Fria Tidningen
Fria Tidningen

Tusentals sopsorterare höll möte i Brasilien

Det hittills största mötet på temat återvinning samlade över 1 500 representanter för sopsorterare från 13 länder samt Brasiliens president och tusentals andra besökare i förra veckan i São Paulo.

– I dag är jag stolt över att vara en catadora (sopsorterare) fastän det fortfarande finns många fördomar om yrket, säger Lilian Nascimento, som är medlem i en nationell organisation för insamlare av återvinningsmaterial i Brasilien och som var medarrangör för det internationella evenemanget.

Mötet hade syftet att samla experter inom sopsortering och återvinning från hela Latinamerika och att ge möjligheter till dialog mellan regeringar, företag och organisationer.

Under mötet visades utställningar och ny teknik och olika initiativ inom återvinning förevisades.

Under mötet meddelade president Luiz Inácio Lula da Silva att den statliga utvecklingsbanken kommer att erbjuda krediter till kooperativ som arbetar med återvinning. På det sättet ska kooperativen kunna ha råd att köpa elfordon. Han sa också att sopsorterarna kommer att slippa betala registreringsavgifter för sina fordon.

Det beräknas att 800 000 personer arbetar med sopsortering och återvinning i Brasilien. Nästan 600 000 av dem tillhör kooperativ eller förbund och även den nationella organisationen för insamlare av återvinningsmaterial, berättar 29-åriga Lilian Nascimento som arbetat som sopsorterare i åtta år.

– Till en början var arbetet en nödlösning, efter att jag arbetat på barer och som städare. Jag tjänar lite mindre nu, men jag arbetar självständigt, säger hon med självsäkerhet.

Lilian Nascimento är medlem i Cruma, ett kooperativ som arbetar med återvinning i São Paulo. Hon betonar att det är viktigt med möten där hon kan utbyta tankar med andra sopsorterare och där de kan diskutera allmänna riktlinjer kring sopsortering och få hjälp att kräva sina rättigheter.

Fortfarande möter hon fördomar, speciellt hos myndigheter där catadora inte anses vara ett yrke.

Roberto Laureano da Rocha, en av dem som varit med och organiserat mötet, berättar att han föddes i ett fattigt kvarter i utkanten av São Paulo och att sopsorterare var det yrke som hade lägst status när han växte upp. Det var inte ovanligt att folk slängde vatten på dem eller skrämde upp sina barn med historier om sopsorterarna.

Men genom kooperativ, som till exempel Cruma, har sopsorterarna kunnat organisera sig och fått en ökad självkänsla och bättre kontakt med myndigheter och samhället i stort – och förbättrade levnadsvillkor.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

© 2021 Fria Tidningen