FRIA:s Mellanösternkorrespondent gripen i Egypten | Fria Tidningen
Fria Tidningen

FRIA:s Mellanösternkorrespondent gripen i Egypten

Den Kairo-baserade journalisten Per Björklund, som bevakar Mellanöstern för Fria Tidningar, greps av egyptiska myndigheter när han anlände till Kairo tidigt på tisdagsmorgonen. (Uppdaterad)

Enligt den egyptiske bloggaren Hossam el-Hamalawy greps Per Björklund när han skulle igenom tullen. Björklund ringde till el-Hamalawy från förvaret på flygplatsen och berättade att myndigheterna nekat honom tillträde till landet och att de sa att de skulle avvisa honom till Prag, staden som han flög till Kairo från. Sedan dess har Björklunds mobiltelefon varit avslagen. 

Enligt nyhetsbyrån AP:s utsända på Kairos flygplats ska Björklund deporteras med ett flyg till Prag på torsdag. Svenska UD uppger till FRIA att Björklund har förklarats persona non grata av de egyptiska myndigheterna vilket innebär att han är ickeönskvärd i Egypten och kommer avvisas omgående. UD har dock inte fått några svar på frågor om var Björklund befinner sig eller varför han greps.

Per Björklund har jobbat som journalist i Kairo i tre år och har skrivit ett hundratal artiklar för FRIA. Han har även skrivit för andra svenska tidningar såsom Arbetaren, Sydsvenskan och tidskriften Mana. Björklund driver även en engelskspråkig blogg där han skriver regelbundet om bland annat facklig aktiviteter och regimkritiska protester.  

Björklund hade varit hemma i Sverige under sommaren och var inför resan orolig för att han inte skulle släppas tillbaka in i landet. Detta eftersom en journalistkollega, amerikanen Travis Randall, nekades inträde till Egypten för knappt en månad sedan. Myndigheterna angav inget skäl till varför Randall avvisades men Björklund trodde att det berodde på att han skrev regimkritiska artiklar och för att han deltog i en propalestinsk manifestation i Kairo i februari i år. Även Björklund deltog i manifestationen och det kan vara anledningen till varför han nu hålls gripen.

Egypten styrs sedan 28 år av diktatorn Hosni Mubarak och mänskliga rättigheterna och pressfriheten är ytterst begränsade. Tortyr är vanligt förekommande i landets fängelser. Den egyptiska polisen har på senare tid gripit hundratals medlemmar i den oppositionella rörelsen Muslimska brödarskapet och bloggare som har kritiserat Egyptens agerande under kriget i Gaza i vintras.

 

Uppdaterat (onsdag 30 september kl 11.30):

Sveriges ambassadråd i Kairo Joakim Vaverka säger till FRIA på onsdagsmorgonen att de ännu inte fått svar från egyptiska myndigheter om varför Per Björklund greps i går eller var han befinner sig. De jobbar vidare med att få konsular access.

– Vi gör vårt yttersta för att få information om hans kvarhållande bekräftad, säger Joakim Vaverka.

– Just nu går vi högre upp i hierakierna för att få svar, det har tagit förvånansvärt och oacceptabel lång tid att få information.

Vaverka säger att troligtvis kommer Björklund avvisas med nästa plan tillbaka till Prag som avgår från Kairo i natt. Men detta har inte bekräftats av egyptiska myndigheter.

FRIA har försökt nå ambassadsekreteraren Nader Nabil Zaki på den egyptiska ambassaden i Stockholm utan resultat.

Fakta: 

Per Björklund har bevakat Mellanöstern för Fria Tidningar i tre år. Han driver även bloggen Egypt and beyond.

 

Rekommenderade artiklar

Krav på civilt styre i Egypten efter massaker

Efter den ”blodiga söndagen” i Kairo – då minst 25 demonstranter dödades av egyptiska säkerhetsstyrkor under en protest mot upprepade attacker mot kyrkor – kräver en koalition av 13 partier och ungdomsrörelser att militärrådet omedelbart ska lämna över makten till ett civilt övergångsråd.

Avvisade FRIA-journalisten tillbaka i Sverige

Den Kairo-baserad journalisten Per Björklund, som i tre år har bevakat Mellanöstern för FRIA, nekades inträde i Egypten när han anlände från Sverige på tisdagen. Efter två dygn i ett förvar på flygplatsen fick Björklund veta att han var persona non grata och sattes på ett plan hem. "Det känns väldigt bittert att vara utestängd, jag har mitt liv och arbete där," säger Per Björklund till FRIA när han anlände till Sverige på torsdagen.

"Björklund ska avvisas till Prag i natt"

Enligt Nader Nabil Zaki vid den egyptiska ambassaden i Stockholm kommer den gripne FRIA-journalisten Per Björklund skickas tillbaka till Prag i natt. Sveriges ambassad har nu fått tillträde till Björklund och uppger att han under omständigheterna mår bra. (Uppdaterad)

© 2020 Fria Tidningen