Fria Tidningen

Våldsamt när dansk polis stormade kyrka

Dansk polis stormade en kyrka i Köpenhamn natten till i torsdags för att verkställa avvisningen av 17 irakiska flyktingar som gömde sig i kyrkan. Ett hundratal aktivister som försökte hindra avvisningen utsattes för omfattande polisbrutalitet, visar en video som lagts upp på YouTube.

En grupp irakier hade sedan en tid tillbaka tagit sin tillflykt till Brorsons kyrka i stadsdelen Norrebro i Köpenhamn efter de fått avslag på sina asylansökningar. Kyrkor har länge ansetts vara en fristad, men tillslaget innebär att den oskrivna regeln om kyrkofrid nu är bruten.


Tillslaget fördöms av kyrkans präst Per Ramsdal och Köpenhamns biskop, Erik Norman Svendsen, kräver att polisens agerande ska granskas och att irakierna ska få asyl på grund av humanitära skäl.

Ett hundratal aktivister försökte förhindra avvisningen och blockerade bussen med irakierna i två och en halv timme. En video som har lagts upp på Youtube visar hur polisen gick till attack med batonger och pepparspray mot sittblockaden.

"Att man sänder in polis in i en kyrka där det också finns gamla, gravida och barn är chockerande. Vi vet att det gick mycket våldsamt till inne i kyrkan. Dessutom agerade polisen också våldsamt utanför kyrkan, och många som deltagit i sittblokaden utanför blev slagna med batonger och sprayade med pepparspray", skriver aktivistgruppen Kirkeasyl på sin hemsida.

Enligt Sveriges radio greps fem demonstranter, två för våld mot polisen.

På torsdagen genomfördes en hastigt utlyst demonstration i protest mot avvisningen och polisens våldsamma tillslag. Över 20 000 personer deltog i den största demonstrationen på flera år i Köpenhamn, skriver Modkraft.dk.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu