Svenskar stödjer terrorstämplade | Fria Tidningen
Fria Tidningen

Svenskar stödjer terrorstämplade

Medlemmar i danska organisationen Fighters and lovers dömdes tidigare i år i Högsta domstolen efter att ha sålt t-tröjor till stöd för terrorstämplade Farc och PFLP. Nu har en svensk gren av föreningen startat.

Nystartade Fighters and lovers Sverige är en systerorganisation till danska organisationen med samma namn. Idén på en svensk motsvarighet föddes i mars i år, då sex danskar dömdes i Högsta domstolen till villkorlig dom i mellan två och sex månader vardera för terrorbrott.

Deras brott var att sälja t-tröjor på nätet och låta vinsten gå till kulturella verksamheter som drevs av FARC i Colombia respektive PFLP i Palestina. Båda organisationerna är terrorstämplade av USA och EU.

– Vi har startat för att visa att vi inte stödjer EU:s definition av terrorism och den godtyckliga stämplingen av organisationer som kämpar för frihet mot bland annat ockupationsstyrkor och förtryckande regimer, säger Ayman Osman, en av initiativtagarna.

Varför behövs en svensk motsvarighet till den danska föreningen?

– Det behövs inte bara i Sverige, det behövs egentligen i hela Europa. Alla borde delta i protesten mot den godtyckliga terrorstämplingen av organisationer och människor i världen som inte passar in i den rådande världsordningen. Främst togs initiativet i och med Sveriges ordförandeskap i EU och det ministermöte som hölls för ett par veckor sedan, där man bland annat behandlade Stockholmsprogrammet som tar upp frågor om just terrorbekämpning, invandringspolitik och EU:s säkerhetspolitik.

Ayman Osman menar att EU:s terrorlista saknar legitimitet. Enligt FN har människor under ockupation rätt att föra väpnat motstånd mot ockupationsmakten, motståndet får motarbetas men inte förbjudas, säger han.

– FN har legitimerat PFLP:s och palestiniernas kamp mot ockupationsmakten Israel. Fighters and lovers Sverige erkänner FN:s definition av terrorism, vi erkänner folkrätten och den av folkrätten erkända rättigheten att göra motstånd och vi vägrar finna oss i att riktlinjerna i Stockholmsprogrammet som är framtagna av bland andra högerextrema politiker ska ligga till grund för hur gräns-, flykting- och motståndspolitik ska utformas. Vi kräver att Sverige som ordförandeland i EU går i fronten för att EU ska ändra sin flyktingpolitik och omdefiniera begreppet terrorism, samt revidera den nuvarande terrorlistan.

Var går gränsen mellan terrorist och icke-terrorist, menar ni?

– Definitionen av terrorism är när en grupp eller organisation försöker injaga skräck och rädsla i en civilbefolkning. Däremot är motstånd mot ockupationsmakter och förtryckande regeringar inte terrorism, menar Osman.

Gruppen är så nystartad att man ännu inte har några planerade öppna aktiviteter. För närvarande satsar föreningen på att delta i debatter och få igång webbutik och hemsida.

Rekommenderade artiklar

”De har betett sig naivt”

Antirasism

Miljöpartiet drar Tomelilla-avdelningen i örat för att ha bjudit Sverigedemokraterna till en antirasistisk manifestation.

100 år sedan storstrejken

Den 4 augusti för 100 år sedan inleddes storstrejken, den dittills längsta generalstrejken i Europa. Bakgrunden var lågkonjunktur, kris inom LO och arbetsköparnas krav på lönesänkningar och makt över arbetarna.

Alternativa politikerveckan – en motpol till Almedalen

Ursprungsfolkens kamp i södra Mexiko, fri programvara som antikapitalistiskt redskap och juridik för aktivister. Det är några av programpunkterna under årets alternativa politikervecka, som hålls i Visby på Gotland för sjätte året i rad.

© 2020 Fria Tidningen