Fria Tidningen

”10 000 uigurer försvunna”

Uigurledaren Rebiya Kadeer säger att omkring 10 000 uigurer försvann efter de våldsamma striderna mellan uigurer och han-kineser i början av juli.

Dagen efter upploppen ska kinesisk polis ha gjort räder i tusentals uiguriska hem, skriver the Guardian.

– Nästan 10 000 personer som deltog i protesterna i Urumqi försvann under en natt. Var tog de vägen? Om de dödades, var finns kropparna? Om de greps, var hålls de tillfånga? frågar sig Kadeer vid ett kontroversiellt besök i Japan i veckan.

Enligt Kinas statliga nyhetsbyrå Xinhua har 1 687 personer gripits misstänkta för att ha deltagit i oroligheterna i Urumqi. Kina anklagar Kadeer, som är ledare för Uigurernas världskongress och lever i exil i USA, för att ha uppviglat kravallerna och varnade Japan för att hennes besök kan skada relationerna länderna emellan. Kina har även varnat Australien för konsekvenser om Kadeer tillåts tala vid premiären på en film om henne under filmfestivalen i Melbourne nästa helg.

Rebiya Kadeer menar att det var de kinesiska myndigheterna som våldsamt slog ner en fredlig uigurdemonstration för att rättfärdiga övergrepp mot den muslimska minoritetsgruppen. Hon uppmanar det internationella samfundet att inleda en undersökning i försvinnandena och i händelseförloppet som ledde till att nästan 200 personer dödades och 1 800 personer skadedes i de värsta etniska sammandrabbningarna i Kina på årtionden.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu