Fria Tidningen

Ministern informerade inte riksdagen om Natoövning

Militärövningen Loyal arrow har väckt starka reaktioner i landet. Kritikerna befarar att regeringens beslut att låta Nato leda flygövningar på svensk mark undergräver den svenska neutraliteten och får säkerhetspolitiska konsekvenser framöver.

De Natoledda flygövningarna över Norrbotten, med Luleå som bas, påbörjades i måndags. Men reaktionerna på den hittills största krigsövningen i Sverige har inte låtit vänta på sig. Riksdagsledamoten Hans Linde (V) är kritisk till flygövningen och befarar att omvärlden kommer att ifrågasätta den svenska neutraliteten.

– Vår alliansfrihet bygger på att andra länder ser oss som neutrala. Natoledda övningar på svensk mark är oförenligt med den svenska neutraliteten.

Hans Linde menar att Sveriges värdskap för flygövningarna kan försämra relationen till Ryssland. Natointresset för att öva på det stora luftområdet i Norrbotten kan bottna i oljefyndigheterna norr om Barents hav som spås bli en framtida guldgruva – och som även Ryssland vill lägga beslag på.

– Sverige upplåter sitt territorium för att Nato ska stärka sin närvaro i regionen. Jag är orolig för att vi bidrar till en militär kapprustning i Barentsområdet mellan Nato och Ryssland, säger han.

Anna Ek, ordförande i Svenska freds- och skiljedomsföreningen, instämmer i riksdagsledamotens resonemang.

– Många ser möjligheter att utvinna olja i Barentsområdet när isen smälter. Ryssland kommer att tolka flygövningarna som en styrkeuppvisning av Nato.

Anna Ek tycker att det är olyckligt att Sverige ska spä på den spända relationen mellan stormakterna.

– Det är ingen slump att Ryssland offentliggör tre stora militärövningar i Karelen nära norsk-finska gränsen samma dag som Natoövningarna startade. Det vore naivt att blunda för att relationen är spänd, säger hon.

Hans Linde (v) är kritisk till att regeringen sade ja till övningen utan att ens informera riksdagsledamöterna i försvars- och utrikesutskottet om det.

– Vi har inte informerats med ett kommatecken om den här övningen. Det är märkligt eftersom flygövningen är Sveriges största någonsin och kan få långtgående konsekvenser på vår säkerhetspolitik, säger han.

Sara Burlage, informationschef vid flygflottiljen F21, menar att Nato valde övningsområdet för att det är unikt med sin storlek och glesa flygtrafik. Att Nato förlägger flygövningen till Sverige ser man som en positiv injektion.

– Det är en möjlighet för Sverige att få erfarenhet från internationella Natoledda insatser när vi själva deltar, säger hon.

Några farhågor om en försämrad relation till Ryssland har man inte.

– Ryssland har blivit inbjudna på attachénivå men tackade nej, säger hon.

Fakta: 

Loyal arrow:

• Mellan 8-16 juni i år står Sverige som värd för den Natoledda flygövningen Loyal arrow.

• Övningen genomförs från Norrbottens flygflottilj F 21 i Luleå och blir den största flygövningen i Sveriges historia. Natos mål är att öva och träna enheter och staber i luftoperationer.

• Länder som deltar är Sverige, Finland, Norge, Storbritannien, Polen, Tyskland, Portugal, Turkiet, Italien och USA.

• Luftutrymmet de totalt 50 flygplanen förfogar över är ungefär lika stort som Tyskland.

Källa: Försvarsmakten

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Alltjämt stor efterfrågan på burägg

Sex miljoner ägg i timmen beräknas svenskarna stoppa i sig bara på påskafton. Av dessa kommer två av fem ägg från burhöns. Där har varje höna i genomsnitt en yta av ett A4-papper att röra sig på. ”Skippa äggen i påsk”, säger Linda Björklund på Djurens rätt.

Fria Tidningen

Censur av barnporr omdiskuterat förslag

EU-kommissionären Cecilia Malmströms förslag att censurera barnpornografi på nätet har inte tagits emot med öppna armar. Kritiker hävdar att förslaget är verkningslöst och öppnar upp för mer nätcensur.

Fria Tidningen

Kärnkraftsfrågan en strid på kniven

Aktivister från Greenpeace samlades för att demonstrera mot regeringens kärnkraftsproposition. ”Förslaget förlänger kärnkraftverkens livstid med minst 120 år”, säger Ludvig Tillman på Greenpeace.

Fria Tidningen

”Lotsar” får provision om de hittar jobb åt flyktingar

Nyanlända flyktingar ska så snabbt som möjligt ut i arbetslivet. Det är målet när regeringen flyttar över jobbansvaret från kommunerna till Arbetsförmedlingen vid årsskiftet. Trots kritik mot att så kallade lotsar får provision om de hittar jobb åt nyanlända ger oppositionen förslaget försiktigt stöd.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu