Debatt


Hans-Christer Palmers • Ordförande Svensk Fågel
Stockholms Fria

Svenska kycklingar mår bra!

Att påstå att kycklingarnas liv är en plåga från början till slut är ett direkt hån mot oss och våra branschkollegor. Svenska kycklingar lever ett gott kycklingliv, skriver sex kycklingbönder.

Som kycklingbonde blir man både häpen och bestört över den bild som Anette Karlsson målar upp i sin insändare under rubriken Visa empati – välj vegetariskt den 11 april. Många av påståendena är helt absurda och felaktiga. Det vet vi som varje dag, året om, arbetar med att föda upp kycklingar som är välmående och friska.

Som medlemmar i branschorganisationen Svensk fågel följer vi ett djuromsorgsprogram som ställer ännu högre krav än den svenska djurskyddslagen. Det innebär att svenska kycklingar har de högsta kraven i världen vad det gäller djurvälfärd. Våra kycklingar pickar fritt i stora, ljusa, luftiga stallar på en bädd av kutterspån. De har gott om plats och fri tillgång till vatten och varken tillväxt-antibiotika eller fiskmjöl i foder. Det kan vi garantera.

Liksom i allt avelsarbete kontrolleras djuren ytterst noga så att inte medfödda defekter, sjukdomar eller andra störningar ska föras vidare i kommande generationer. Avelsarbetet utvecklas därför kontinuerligt.

Svenska kycklingar är inte bara fria från salmonella, de är de dessutom klimatsmarta – något som uppskattas av många. Sammantaget gör detta att vi känner stolthet som bönder att just föda upp svensk kyckling.

Att påstå att kycklingarnas liv är en plåga från början till slut är ett direkt hån mot oss och våra branschkollegor. Att kycklingen ska ha ett bra kycklingliv och att svenska konsumenter ska ha bra mat är för oss en självklarhet.

Att kyckling i dag är billigt är mycket riktigt. Men den som får betala det verkliga priset är den svenska kycklingbonden och företagen som tvingas pressa priset på grund av billig importkyckling. En kyckling som föds upp under helt andra förhållanden och transporteras långväga. Det är alltså handeln som sätter priserna – och i slutändan konsumenterna som bestämmer vilken mat som ska finnas på tallriken.

Anette Karlsson kan med sina osanningar bidra till att situationen med den senaste tidens sabotage med glasfynd i livsmedel blir ännu värre.

Det skadar med andra ord inte bara oss som ägnar våra liv åt att föda upp kycklingar under goda och säkra förhållanden, utan framför allt konsumenter, barn och gamla. Detta är inte acceptabelt utan ett hot mot demokratin! Konsumenter och allmänhet ska även i fortsättningen kunna välja att äta svensk kyckling med gott samvete.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Fria.Nu