Fria.Nu

Al-Jazeera utmanar västerländsk nyhetsdominans

Den arabiska nyhetsbyrån Al-Jazeeras engelskspråkiga satsning markerar mer än bara en bolagsexpansion: den utmanar hela den västerländska dominansen av nyhetsflödet, menar flera medieforskare som i förra veckan deltog i en konferens i London om mediernas internationalisering.

– Givet att arabvärlden, som Al-Jazeera närgånget bevakar, är den del av världen som genererar flest nyheter just nu och troligen kommer att fortsätta göra det under lång tid, är utvecklingen just nu avgörande, säger professor Daya Thusu vid University of Westminster i London.
– Den kommande engelskspråkiga lanseringen av Al-Jazeera International kommer troligen att utmana den anglo-amerikanska nyhetsdominansen i hela världen. Ett arabiskt perspektiv på det som händer i denna geopolitiskt och ekonomiskt viktiga del av världen är avgörande för vår förståelse av internationella frågor.

En konferens om internationaliseringen av media som hölls på University of Westminster i förra veckan, till vilken Daya Thusu var en av initiativtagarna, samlade medieexperter och akademiker från 50 länder. Där lyftes de politiska aspekterna av mediernas internationalisering fram.
Flera av konferensens deltagare vittnade om en utbredd motvilja mot den anglo-amerikanska nyhetsdominansen i det globala samhället och diskuterade bland annat det kontroversiella i att utmana den västerländska världsbilden, såsom exempelvis Al-Jazeera gör.
Men Al-Jazeera är inte de första som utmanar etablerad media, påpekar Robin Mansell, ordförande för USA-baserade Internationellt centrum för media- och kommunikationforskning.
– Alternativ media har alltid trotsat de traditionella medierna. Det som är annorlunda nu är den globala dimensionen, säger han.
Själva skapandet av ny media är inte utmaning nog för de etablerade medierna, menar Mansell. Hur stort inflytande ett nytt medium får har att göra med om dess alternativa synvinkel tas på allvar av mottagarna runt om i världen.
– Trovärdighet är en av de frågor all media ställs inför, och ifrågasättandet av varifrån de historier som berättas kommer. I varje kultur finns motstridiga åsikter om vad som är en historia värd att berätta. Men sådana värderingar förändras över tid, säger Mansell.

Al-Jazeera står inte ensam för vår tids utmaning av nyhetsperspektivet. Tv-kanaler som den kinesiska CCTV9 och indiska NDTV har en växande skara tittare. Därtill kan ytterligare motflöden av nyheter och kultur från Syd till Nord tilläggas: Bollywood, koreansk film och japanska animationer är några exempel.
Daya Thusu påminner om att Syd har en historia av att dominera media.
– Det är viktigt att komma ihåg att en internationell infallsvinkel på medieforskning visar att tryckning och kopiering uppfanns i Kina, inte i Frankfurt, och att den första tryckpressen byggdes i det ottomanska imperiet år 1511. När tryckpressen väl kom till den amerikanska kontinenten år 1535 var det inte till USA utan till Mexiko, säger Thusu och fortsätter:
– Indien hade en dagstidning redan år 1780 och hundra år senare fanns 140 dagstidningar på indiska språk i cirkulation där. Den första dagstidningen på arabiska kom 1789 och den första på kinesiska grundades i San Francisco 1854. Den media som inte ryms i den standardiserade anglo-amerikanska eller europeiska pressen har en väldigt lång historia.
Indien och Kina är två urgamla civilisationer med enorm potential att påverka det växande globala kunskapssamhället.
– Sannolikt får de båda länderna stort inflytande över hur media analyseras och förstås i framtiden, menar Thusu.
– Om de kulturella sprickor som har framträtt i det globala samhället sedan 9/11 inte ska bli avgrunder måste interkulturell kommunikation effektivt utvecklas nu. Det
vi behöver är medier som skär igenom etniska, nationella, religiösa och disciplinära gränser och som omfamnar de många och ibland motsägelsefulla röster och multimedia-flöden som utgör det globala kommunikationslandskapet i dag, säger han.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Det skeva perspektivet, det lilla som blir enormt, det stora som försvinner. Alla ord som regnar i kaskader över världen tills den inte syns längre. Och så stunderna med hörlurarna på max för att få ledigt en stund. Kaoset och skammen inför kaoset. Att be om hjälp. Att få hjälp.

Hon besjunger livet i utkanterna

I Händelsehorisonten skildras ett samhälle som på många sätt inte alls är olikt vårt, ett samhälle som har förvisat en grupp människor till Utkanterna.

Fria Tidningen

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu