Fria.Nu

Humanitär katastrof hotar när strider fortsätter på Sri Lanka

I veckan fortsatte de våldsamma striderna mellan den lankesiska armén och den tamilska befrielserörelsen LTTE. Enligt regeringen dödades 34 rebeller när armén attackerade LTTE:s sista fäste i Puthukkudiyiruppu.

Armén säger att de nu har drivit ut rebellerna från alla stora städer, vissa som de hade kontrollerat i nästan ett årtionde. Läget är dock väldigt osäkert då journalister inte släpps in i området och biståndsorganisationer hotas med bannlysning om de pratar med utländsk media.

De senaste månaderna har den 25-åriga konflikten mellan seperatisterna och regeringen intensifierats efter att armén inlett en offensiv med syftet att utrota LTTE. Människorättsorganisationer vädjar nu om ett eldupphör då upp emot 200 000 civila är instängda i krigszonen. Enligt FN har över 4 000 civila, varav över 500 barn, dödats i bombattacker och beskjutningsedan sedan slutet av januari. I snitt dödas 60–70 personer i den av regeringen så kallade "säkra zonen".

LTTE anklagas för att använda civila som sköldar och regeringen anklagas för att hindra humanitär hjälp och för att de utsätta tamilerna för kollektiv bestraffning.

– Den medvetna beskjutningen av civila från båda parter innebär krigsbrott, säger Sam Zarifi, chef på Amnestys Asien- och Stillahavsavdelning, i ett uttalande.

– FN måste tillsammans med andra biståndsgivare sätta tryck på bägge parter för att sätta stopp för denna humanitära katastrof, menar han.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu