Färglägg din egen graffiti | Fria Tidningen
Fria Tidningen

Färglägg din egen graffiti

Några av världens kändaste målare medverkar med sina skisser i Graffiti coloring book 2: Characters. Redaktör är Jacob Kimvall.

Varför just characters?

– Jag har alltid fascinerats av dem, deras lekfullhet. De är lite åsidosatta inom graffitikulturen, samtidigt tror jag att det är just figurerna som många barn och unga fastnar för när de börjar intressera sig för graffiti.

Hur har du gjort urvalet?

– En hel del genom kontakter eller tips från andra målare. Jag har varit mycket i New York, så en fjärdedel är New York-målare, en fjärdedel är svenskar och hälften är från resten av världen. Boken innehåller skisser av målare från alla kontinenter. Jag har försökt eftersträva mångfald geografiskt, generationsmässigt och könsmässigt. Av de 30 målare som är med är fem eller sex kvinnor, vilket är förhållandevis mycket när det gäller graff. De är förstås med på egna meriter, men jag har ändå haft i bakhuvudet att det inte ska bli för gubbigt.

Du hade en del problem att få tag på skisser?

– De flesta tyckte att det lät kul, men problemet var att få in materialet. Man tror att det ska räcka att mejla någon i dagens digitala värld, men har man inte träffat en person rent fysiskt är det svårt att få folk att lämna ifrån sig något. Särskilt om de sitter på en annan kontinent.

Är boken en inkörsport till graffiti?

– Ja, förhoppningsvis!

Men jag kan tänka mig att många föräldrar är tveksamma till en sådan här bok, för att graffiti så ofta kopplas ihop med kriminalitet.

– Det är bättre att måla på papper än på vägg i så fall, om man nu är oroad för det. Jag har ju jobbat väldigt mycket för att skapa lagliga möjligheter för målare. Det är där problemet finns, inte att folk har en lust att skapa eller att de är intresserade av den här kulturen. Problemet är att samhället, än så länge, inte har en vilja att skapa strukturer för det. Det tror jag handlar väldigt mycket om att stora intressen – väktar- och saneringsbolag – tjänar pengar på att graffiti inte görs med tillstånd.

Om vi återgår till boken, finns det någon enhetlighet i bidragens uttryck?

– Något som slog mig väldigt tydligt var att det i characters finns en koppling till resten av hiphopkulturen. Figurernas gester har ibland sina motsvarigheter i breakdansen eller rappen. Det finns en tydligare koppling till hiphopkulturen än vad man först tänker på. Många av figurerna är en b-boy, en breakdansare. Det finns några klassiska symboler för dem: det ska vara bergsprängare, sneakers, kedjor, sprejburkar... men till exempel Dwane har tagit klichén med den starke b-boyen och gjort honom till en pensionär med rollator, som en kommentar till att de äldsta graffarna i dag börjar närma sig pensionsåldern. Det största hotet mot graffitin är benskörhet.

Har du någon favorit?

– Jag gillar ju alla, men det var väldigt roligt att få med Tack eftersom han är en så legendarisk målare. Han slutade 1985 och började igen för ett par år sedan. Sen gillar jag Ezos bild, han har gjort Frankensteins monster som b-boy. Det är roligt när man lyfter in litterära figurer i ett annat sammanhang. Det är visserligen inte alldeles tydligt att det är Frankensteins monster, men det står Franky...

 

Jacob Kimvall är även konstkritiker för Fria Tidningar. Graffiti coloring book 2: Characters kommer ut på Dokument Press.

 

Fakta: 

Måla själv

FRIA kan bjuda på två smakprov ur den nya målarboken.
Ladda ner, skriv ut och färglägg!

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2022 Fria Tidningen