Debatt


Gunnar Olofsson
Göteborgs Fria

Europa måste hjälpa palestinierna

PALESTINA Det israeliska anfallet mot Gaza har kostat över 1300 palestinier, varav minst 410 barn, livet. Mer än 5000 människor lever med olika skador. Delar av Gaza är helt ödelagda.

Större delen av Gazas befolkning lever nu på nödhjälp, ett liv på fattigdomsgränsen, många utan tak över huvudet – ett liv utan värdighet och utan framtid. Israels blockad fortsätter. Någon återuppbyggnad och utveckling är inte möjlig. Om Israel får bestämma.

Det är dags för Sverige och EU att agera. Att följa Norges exempel och sluta upp med den obegripliga isoleringen av de valda palestinska politikerna och börja hjälpa till. Förstörda biståndsprojekt måste återuppbyggas och medel för detta krävas in från Israel! Och de ansvariga för förödelsen och massmorden måste ställas inför internationell brottmålsdomstol. Gränserna till Gaza måste öppnas och den olagliga ockupationen, murbygget och bosättningspolitiken på Västbanken måste upphöra.

Tills dess att Israel lär sig att följa internationell rätt måste landet isoleras och frysas ut. Davis Cupmatchen i tennis mellan Sverige och Israel i mars måste stoppas, handelsavtalet suspenderas och militärsamarbetet upphöra. Israel bör, som Bert Karlsson föreslagit, uteslutas ur Eurovisionsschlagerfestivalen. En turist- och köpbojkott måste inledas. Naturligtvis köper vi nu inte Jaffaapelsiner och sharonfrukter. Siffrorna 729 i början av streckkoden anger att en vara är tillverkad i Israel. Köp den inte!

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu