Fria.Nu

Vi sköt upp 300 ton miljögifter i luften

Naturskyddsföreningen ber regeringen att skärpa lagstiftningen kring smällare.

– Det är märkligt att det inte finns några miljökrav på fyrverkerier som innehåller så många giftiga ämnen, säger ordföranden Mikael Karlsson.

Av de cirka 3 000 ton importerade fyrverkeripjäser vi sköt upp på nyårsafton spreds omkring 300 ton miljögifter i luften. Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, omvandlas en tiondel av fyrverkeripjäserna till partiklar och gas medan resterande hamnar på marken i form av papper och tomhylsor. Nu är Naturskyddsföreningen trött på att fyrverkerier ska vara undantagsfall när det gäller miljöreglerad lagstiftning.

– Det finns ingen kontroll på hur höga halter av exempelvis bly, kvicksilver och bariumnitrat pjäserna innehåller och vilka volymer som sprids i luften varje år. Dessa är trots allt avvecklingskemikalier som politikerna vill ha bort, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Naturskyddsföreningen vill nu att det införs tydliga miljöregler för import, försäljning och användning av fyrverkerier på svensk eller EU-gemensam nivå.

– Riksdagens miljömål är att halterna av miljögiftiga ämnen ska ner till noll och det finns goda möjligheter att ersätta farliga kemikalier med miljövänligare alternativ. När riksdagen inte gör något åt fyrverkerierna går de också emot sina egna miljömål, säger Mikael Karlsson.

Naturskyddsföreningen har utan resultat bett myndigheter och departement om uppgifter som visar mängden kemiska ämnen som sprids från fyrverkerier varje år.

– Det finns egentligen ingen konkret forskning på det. Det enda man vet är att många gifter stannar kvar i naturen. Men hur människor och miljö påverkas av halterna saknas det kunskap om.

Från branschorganisationen Plast- och kemiföretagen framhåller man att ökad miljömedvetenhet resulterat i att fyrverkerier i dag innehåller mindre farliga ämnen än tidigare.

Fakta: 

Några fyrverkerigifter:

Antimon: Används för att det brinner med en starkt lysande låga. Antimon är i koncentrerad form giftigt och skadligt för människor och djur.

Barium: Används för de gröna effekterna i fyrverkeriet. Ämnet är svårlösligt och i koncentrerad form är det skadligt och giftigt för människor, djur och växter.

Bly: Används för den speciella sprakeffekten i fyrverkeriet. Bly har en tendens att upplagras i kropp och natur. Är i höga halter mycket skadligt för människor och miljö. Numera ska de flesta fyrverkerier vara fria från bly.

Källa: Plast- och kemiföretagen

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Alltjämt stor efterfrågan på burägg

Sex miljoner ägg i timmen beräknas svenskarna stoppa i sig bara på påskafton. Av dessa kommer två av fem ägg från burhöns. Där har varje höna i genomsnitt en yta av ett A4-papper att röra sig på. ”Skippa äggen i påsk”, säger Linda Björklund på Djurens rätt.

Fria Tidningen

Censur av barnporr omdiskuterat förslag

EU-kommissionären Cecilia Malmströms förslag att censurera barnpornografi på nätet har inte tagits emot med öppna armar. Kritiker hävdar att förslaget är verkningslöst och öppnar upp för mer nätcensur.

Fria Tidningen

Kärnkraftsfrågan en strid på kniven

Aktivister från Greenpeace samlades för att demonstrera mot regeringens kärnkraftsproposition. ”Förslaget förlänger kärnkraftverkens livstid med minst 120 år”, säger Ludvig Tillman på Greenpeace.

Fria Tidningen

”Lotsar” får provision om de hittar jobb åt flyktingar

Nyanlända flyktingar ska så snabbt som möjligt ut i arbetslivet. Det är målet när regeringen flyttar över jobbansvaret från kommunerna till Arbetsförmedlingen vid årsskiftet. Trots kritik mot att så kallade lotsar får provision om de hittar jobb åt nyanlända ger oppositionen förslaget försiktigt stöd.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu