Stockholms Fria

Strid på Linjalen

Kvarteret Linjalen på Söder är en av de hyresfastigheter inom allmännyttan som ansökt om att få ombilda till bostadsrätter. Men motståndet mot att köpa loss de 455 lägenheterna är stort.

Nätverket Rädda Linjalen, som är motståndare till utförsäljningen, informerar och besvarar sina grannars frågor om vad en ombildning kan få för konsekvenser. Johan Johansson som är en av initiativtagarna till aktionsgruppen berättar att många är oroliga.

– Det är ett blandat område med barnfamiljer, nysvenskar och äldre som inte har jättemycket pengar. Många har ringt och berättat att de känner sig otrygga och äldre damer har haft gråten i halsen när jag pratat med dem, berättar han.

Ordförande i fastighetens bostadsrättsförening Brf Linjal förstår dock inte varför folk är rädda.

– De som inte har råd med lån får bo kvar som hyresgäster. Min uppfattning är snarare att det är många som är positiva, invänder Anders Werkö, ordförande i fastighetens bostadsrättsförening Brf Linjal.

Anders Werkö menar att en omvandling skulle betyda en bättre boendestandard samtidigt som man undviker de hyreshöjningar som spås drabba innerstadens hyresgäster de kommande åren.

– Med en bostadsrättsförening skulle vi kunna ta kontroll över boendekostnaderna. Dessutom är fastigheten i stort renoveringsbehov. Det enda sättet allmännyttan kan bekosta stambytet på är genom höjda hyror, säger han.

Köperbjudandet som Brf Linjal lockar hyresgästerna med liknar de omdiskuterade amerikanska subprimelånen – en låneform som bygger på tanken att tillgången ska öka i värde och att låntagaren därefter ska kunna ta ytterligare lån för att betala av skulderna.

– Det är lån som från början ser billiga ut men som bara växer och växer. Det är att lura folk att ta lån som egentligen inte har råd, säger Johan Johansson.

Om inte låneformen avskräcker hyresgästerna hoppas han att lågkonjunkturen gör det.

– Att uppmana folk att ta lån på miljoner när folk varslas varje dag är att vara en marknadstaliban, säger han.

Anders Werkö medger att tiderna inte är de mest gynnsamma för en bostadsrättsförespråkare.

– Jo, det är ett oroligt läge nu och därför har Stockholms stad skjutit upp köpstämman till i vår.

Hyresrätternas popularitet har fått ett uppsving efter finanskrisen och i oktober beslutade sig Stockholms stad för att stoppa ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter i innerstade – ett stopp som endast gäller de föreningar som ännu inte ansökt om att ombilda.

– Jag tror inte att staden vill ta ansvar för att människor åker på stora lån i den här lågkonjunkturen. Klarar man inte av boendet är det en stor ekonomisk och personlig tragedi, säger Terje Gunnarsson, styrelseordförande i Hyresgästföreningen region Stockholm.

Stoppet för ombildning berör dock inte Linjalen eftersom ärendet redan var under beredning när beslutet fattades. För att Stockholmshems lägenheter på Åsögatan 46-89 ska ombildas till bostadsrätter krävs det att två tredjedelar av hyresgästerna godkänner ombildningen. Datum är inte fastställt, men köpestämman som avgör fastighetens framtid sker i mars eller april nästa år. Köpesumman är i dag satt till 1,1 miljarder kronor.

Fakta: 

I kväll, onsdag, kommer Brf Linjal att ha ett möte där medlemmarna ska rösta om en ändring i stadgarna så att en person kan ha fullmakt för 30 personer, istället för som i dag 1 person. Det gör man, enligt styrelsen, för att underlätta på köpstämman.

”Paragrafen att man bara ska kunna agera fullmakt åt en granne finns till för att motverka kartellbildningar och annat fifflande med fullmakter. Den möjligheten vill man alltså öppna upp i och med stadgeändringen”, skriver Nätverket Rädda Linjalen på sin blogg.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Alltjämt stor efterfrågan på burägg

Sex miljoner ägg i timmen beräknas svenskarna stoppa i sig bara på påskafton. Av dessa kommer två av fem ägg från burhöns. Där har varje höna i genomsnitt en yta av ett A4-papper att röra sig på. ”Skippa äggen i påsk”, säger Linda Björklund på Djurens rätt.

Fria Tidningen

Censur av barnporr omdiskuterat förslag

EU-kommissionären Cecilia Malmströms förslag att censurera barnpornografi på nätet har inte tagits emot med öppna armar. Kritiker hävdar att förslaget är verkningslöst och öppnar upp för mer nätcensur.

Fria Tidningen

Kärnkraftsfrågan en strid på kniven

Aktivister från Greenpeace samlades för att demonstrera mot regeringens kärnkraftsproposition. ”Förslaget förlänger kärnkraftverkens livstid med minst 120 år”, säger Ludvig Tillman på Greenpeace.

Fria Tidningen

”Lotsar” får provision om de hittar jobb åt flyktingar

Nyanlända flyktingar ska så snabbt som möjligt ut i arbetslivet. Det är målet när regeringen flyttar över jobbansvaret från kommunerna till Arbetsförmedlingen vid årsskiftet. Trots kritik mot att så kallade lotsar får provision om de hittar jobb åt nyanlända ger oppositionen förslaget försiktigt stöd.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu