Fria.Nu

Intelligent ljusglimt i höstmörkret

Det är svårt att inte ha högt ställda förväntningar på regissören Ruben Östlunds andra långfilm De ofrivilliga. Flerfaldigt prisbelönt och hyllad på oräkneliga filmfestivaler, bland annat i Cannes där den i våras tilldelades hedervärda Un certain regard, har de lyriska skriverierna varit igång långt innan filmen haft Sverigepremiär. Höga förväntningar bäddar som bekant ofrånkomligen för att göra dig besviken. Det blir du inte på Ruben Östlunds mästerverk.

Regissören som gav oss hyllade Gitarrmongot har återigen gjort en studie av individens litenhet i kollektivet. De ofrivilliga är ett antal personer som i fem olika situationer genom sin passivitet och oförmåga att gå emot gruppens konsensus blir uppsåt till utfall med ödesdigra konsekvenser. Genom vardagliga händelseförlopp som garanterar igenkänning skildras såväl det svenska samhället som den psykologiska spänningen mellan individens övertygelse och den kollektiva viljan.

Det är med ett smygande obehag vi följer bussresan, de tonårigt hormonstinna småstadstjejerna, gästerna på det högtidliga 60-årskalaset, lärarkollegiet och grabbgängets fyllehelg på landstället. Alla situationer lockande till såväl nervösa skratt som svettiga handflator, alla obevekligt på väg mot en eventuellt stundande katastrof.

Med små medel fångar Ruben Östlund och medförfattaren Erik Hemmendorff genialt den svenska mentaliteten på pricken. Genom långa tystnader eskaleras de pinsamma stämningarna, situationerna tycks ohållbara och publiken skruvar på sig av obehag. Ska inte någon i gruppen agera, när alla i det tysta så tydligt inser i att saker håller på att gå över styr?

De ofrivilliga är definitivt ingen feelgoodfilm och är du ute efter en mysig biostund ska du undvika den här filmen. Till alla andra kan jag bara säga: gå och se! De ofrivilliga är en intelligent, välspelad och genomtänkt ljuspunkt i höstmörkret som ingen bör missa.

Fakta: 

Film

De ofrivilliga

Visas 22/11 kl 18 (Skandia) och 24/11 kl 21 (Sture).

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu