Fria Tidningen

Grödor odlas med avloppsvatten i många städer

"Denna produkt har odlats med hjälp av avloppsvatten". Den informationen borde finnas på ris, grönsaker och andra grödor som odlats i minst 53 städer i Asien, Afrika och Latinamerika. Det framkommer i en ny rapport som presenterats i samband med den pågående World Water Week i Stockholm.

Samtidigt som de globala matpriserna skenat i höjden och det råder stor brist på rent vatten i världen har många bönder i närheten av städerna tvingats börja använda antingen avloppsvatten eller smutsigt flodvatten till sina grödor.

En ny undersökning av 53 olika städer visar att metoden är mycket vanlig i fattiga länder. Där är det smutsiga vattnet viktigt både för böndernas egen ekonomi, men också för mattillgången i städerna. Detta samtidigt som metoden ökar riskerna för olika hälsokonsekvenser. Studien har genomförts av det Sri Lanka-baserade International Water Management Institute, IWMI, och lanserades i veckan i samband med den pågående World Water Week i Stockholm.

Enligt rapporten används helt orenat eller bara delvis renat avloppsvatten på jordbruksfält i 80 procent av de undersökta städerna. I 70 procent av städerna är mer än hälften av den odlade marken bevattnad med smutsigt vatten.

Författarna till studien hävdar att olika former av spill- och avloppsvatten, som vanligtvis innehåller slam, industriavfall eller vatten som spolats ut från kök- och badrum, används på över 20 miljoner hektar odlingar i den fattiga delen av världen.

Särskilt vanligt är det i Asien, men det är också vanligt förekommande i södra Afrika och i många städer i Latinamerika.

I studien varnas särskilt för farorna i samband med odlingar av grönsaker som konsumeras utan att först tillredas.

I alla undersökta städer säger konsumenterna samma sak – att de helst skulle undvika att köpa produkter som odlats med smutsigt vatten. Men vanligtvis har den enskilde konsumenten ingen möjlighet att kontrollera hur maten framställts.

Även bönderna är medvetna om riskerna med metoden. Men enligt IWMI:s rapport finns det sällan några andra alternativ för dem.

I studien påpekas dock också att odlingar som bevattnas med smutsigt vatten är viktiga för tillgången på mat i städerna, samt att produktionen är en viktig inkomstkälla för många av städernas fattigaste invånare. Studiens huvudförfattare Liqa Raschid-Sally säger till IPS att om alla odlingar som bevattnas med orent vatten skulle stoppas skulle konsekvenserna bli omedelbara.

– Tillgången på vissa grönsaker skulle drastiskt minska i städerna, säger hon.

Och effekten skulle bli kraftigt höjda grönsakspriser.

Det finns dock metoder som redan används i vissa länder för att minska hälsoriskerna, bland annat genom att först lagra avloppsvattnet i dammar för att på det viset få bort vissa partiklar.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu