Berättelser om ett sjukt Sverige | Fria Tidningen
Fria.Nu

Berättelser om ett sjukt Sverige

Maciej Zaremba har med sina artikelserier i DN Kultur avslöjat myter om Sverige och svenskheten ett flertal gånger, nu senast med serien Den polske rörmokaren. Nu har Zarembatexterna samlats i en högst läsvärd volym. Här ställs de stora och viktiga frågorna om sakernas tillstånd som ofta glöms bort i den vanliga nyhetsrapporteringen.

Zaremba redovisar inte bara ohälsans siffror, utan drar ned byxorna på landstinget rejält och konstaterar att dess politiska kultur och historia ligger bakom ohälsan. Han fastslår inte bara att facket är i kris, utan avslöjar också fackpamparnas dubbelnatur. De, som i ena stunden vill värna alla arbetares rätt och i andra stunden vill skicka hem utländska arbetare och ropa rasistiska tillmälen efter dem om de inte skulle lämna bygget tillräckligt snabbt. Och han är mästerlig på att finna tydliga kopplingar mellan fenomen som du och jag inte ens skulle nämna i samma mening.
Det handlar om svenskarna och vår självbild. Om hur missnöje och politisk ilska sjukdomsförklaras. Om hur ett av världens längst levande folk kan var ett av de sjukaste och hur vi agerar egennyttigt och korrupt men tror oss vara helylle och rättskaffens. Och inte minst - om hur den svenska rättvisans ärliga ansikte för vissa inte ter sig fullt så trevligt, utan mest liknar den svenska rättvisans röv. Obehaglig men viktig läsning som kastar en mörk skugga över vår egen förträfflighet, helt enkelt. Precis som i en av Maciej Zarembas tidigare böcker, De rena och de andra, där han ingående beskrev den steriliseringspolitik som bedrevs i det folkhemska Sverige.
Maciej Zarembas artiklar har också fått saker att hända i myndighetssverige. Avvisningsbeslut har hävts och förundersökningar återupptagits. Orättvisor har avslöjats och rättvisa skipats. Det är svårt att inte gilla Zaremba.
Att han är en skicklig skribent behöver inte diskuteras. Men just denna skicklighet kräver också en liten varning. Ibland tar han oss lite väl beskyddande i handen och leder oss med genom texten, just på ett sådant vis Zaremba själv inte vill bli ledd av storebror staten. Zaremba är också moraliserande och mässande. Och efter all läsning är det framför allt en fråga som kvarstår. Vad är det Zaremba vill? Egentligen.
Kanske är något av ett svar det faktum att just Zaremba, som skriver på kultursidorna, tilldelades årets Ekonomijournalistpris. Under de personliga berättelserna om ett sjukt Sverige ligger en politisk agenda som är mumma för landets liberalt skolade nationalekonomer. För konsekvensen av hans avslöjanden borde ju vara ett nedplockande av den svenska modellen. Den omnipotenta och överallt närvarande staten som sjukdomsförklarar, steriliserar och till på köpet förhindrar Zaremba själv från att äta en ciabatta med ost på tåget. Bort med krånglet, daltandet och pekpinnarna, liksom.
Dessutom tvättas vänsterns patentstämpel bort från begreppet solidaritet. För den fackliga verksamhet och den socialdemokrati som återges hos Zaremba är knappast solidarisk med andra än de egna topparna. Bättre då att vara lite juste och anställa en byggjobbare eller städare till en billig penning. Kanske rent av solidariskt? Visst låter det bekant, så här mitt i valrörelsen.
Viktig läsning är också Zarembas förklaring till att han blivit den reportagets mästare som han faktiskt är. Han kunde aldrig skriva ingresser. Förstår sig inte på nyhetsvärdering. Och vem gör väl det?

Fakta: 

Den polske rörmokaren och andra berättelser från Sverige
Författare: Maciej Zaremba
Förlag: Norstedts

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Det skeva perspektivet, det lilla som blir enormt, det stora som försvinner. Alla ord som regnar i kaskader över världen tills den inte syns längre. Och så stunderna med hörlurarna på max för att få ledigt en stund. Kaoset och skammen inför kaoset. Att be om hjälp. Att få hjälp.

Hon besjunger livet i utkanterna

I Händelsehorisonten skildras ett samhälle som på många sätt inte alls är olikt vårt, ett samhälle som har förvisat en grupp människor till Utkanterna.

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

© 2022 Fria Tidningen