Fria.Nu

”Herregud, killar har inte patent på humor”

Normen för vad som anses manligt och kvinnligt blir sällan så tydligt som när kvinnor träder in på traditionellt manligt territorium. Fråga en kvinnlig politiker. Fråga en kvinnlig fotbollskommentator. Eller fråga Nour El-Refai, 20 år och kvinnlig komiker.

Mina kvinnliga kollegor bär på samma sorg som jag. När vi sticker ut hakan kan folk ibland reagera på oss som om vi begått hedersmord. Det gäller att orka psykiskt, säger hon.

Nour El-Refai är en kvart försenad till Sjöpaviljongen i Alvik där vi ska träffas. Hon tog ett spontanbad på vägen till intervjun och är fortfarande blöt i håret.

– Det var förmodligen dumt eftersom jag är förkyld. Men jag orkar inte riktigt tänka så, säger hon.

Det är lite symptomatiskt för Nour. Att inte följa mallen även om det bara gäller en förkylning. Men främst är det könsbetingade normer som retar henne. Samtidigt är det dessa oskrivna lagar hon driver med och som paradoxalt nog etablerat henne som komiker.

Men det har kostat. Förra året polisanmäldes Nour efter att under en humorproduktion blottat brösten för en man i Humlegården i Stockholm – ett annars ökänt blottarnäste för män. Löpsedlarna från kvällspressen lät inte vänta på sig.

Det skulle inte dröja länge innan hon återigen dök upp på löpen. Under schlager-SM arbetade hon tillsammans med kollegan Björn Gustafsson. Den senare blev lika hyllad av kvällspressen som Nour blev sågad. Bara några timmar innan en direktsändning bröt hon ihop av den skarpa kritik som riktats mot henne.

– Det kanske är provocerande med en grabbig och allvarlig tjej som har mörka ögonbryn. Kvällspressen hatade mig och jag förstod aldrig varför de var så elaka. Först när jag bröt ihop och började böla tystnade kritiken. Förmodligen för att jag började bete mig som en tjej förväntas att göra, berättar hon.

– Om du blir en sån elak journalist ska jag leta upp dig på stan och spöa dig. Bara så du vet, inflikar hon skämtsamt men med allvarlig underton.

Samtidigt som Nour ångrade skämtet som ledde till polisanmälan och böter är hon fortfarande förundrad över de proportioner händelsen i Humlegården fick.

– Vilka manliga komiker har inte visat bröst, snopp och rumpa? Henrik Schyffert springer runt och visar arslet. Filip och Fredrik har dansat nakna och den där Naken-Janne… han är ju bara äcklig.

Nour tror att könshumor fortfarande är förbehållen män.

– Män är mer avsexualiserade och kan själva slå på och slå av sin sexualitet. Jag som kvinna är mer objektifierad och kan själv inte styra när jag ska vara sexig och inte.

Nour menar att en kvinnlig komiker får gå flera tuffa matcher innan hon accepteras av publiken. Matcher som män aldrig behöver gå. Dels mot objektifieringen och dels den allmänna skepsisen mot att kvinnor kan vara lika roliga som män.

– Jag känner ofta det som att jag måste representera hela kvinnliga släktet när jag går upp på scen. Man är alltid medveten om att man är kvinna, men det förstod jag redan när jag var 14 år. Oavsett vad jag gör kommer jag att representera ett par tuttar, berättar hon.

Hur samtiden ser på manlig och kvinnlig humor kan illustreras i när TV4:s Kvällsöppet tidigare i år ägnade ett helt program åt att debattera om killar är roligare än tjejer. Nour var upprörd när programledaren Lennart Ekdahl frågade henne om hon som kvinna bedömdes annorlunda än manliga komiker. Märkbart irriterad svarade Nour:

– Det är klart jag blir annorlunda bedömd, det känns som att jag har en fitta i ansiktet.

– Jag var otroligt kränkt då. Det var en absurd diskussion om att kvinnor saknade en humorgen. Det finns en uppfattning om att män är bäst på allt och att vi kvinnor är sekundära. Män är alltid normen. Men herregud, killar har inte patent på humor.

Är det svårare för dig som ung och snygg tjej att vara rolig än Babben Larsson?

– Nej, det är nog dubbelt det där. Som snygg tjej kan man få positiv respons för att man är smart eftersom det inte förväntas av en. Babben Larsson som inte är snygg får i stället ta till andra medel för att övertyga.

Nours drivkraft och humor bottnar ofta i ilska och besvikelse.

– Jag skämtar mest om saker jag är förbannad på. Men det ser man nog i de flesta estetiska yrken, att många har en lite mörkare sida. Humor föds ur känslor och om man analyserat mycket av det man upplevt i sitt liv har man nog lättare för att uttrycka sig och skämta om det.

Genusperspektivet är definitivt någon hon analyserat kring och tillsammans med humorkollegan Cecilia Forss har de satt upp teaterföreställningen Almost Like Boys, där de driver med samhällets fastlåsta könsroller. Föreställningen har fått bra kritik runt om i Sverige och duon hoppas på att den lockar till eftertanke.

– Jag är väldigt stolt över föreställningen, den är min bebis, säger hon.

Att Nour har en teatralisk ådra går inte att ta miste på. När något betyder extra mycket för henne förstärker hon sina ord med uttrycksfulla gester, som om hon är mån om att allt det hon säger ska komma fram. Annars ger Nour ett allvarligt intryck och jag kan inte låta bli att undra vad som får den här tuffa komikern att brista ut i skratt

– Mina bröder. De kan exempelvis härma en larv hur ingående som helst. Det som är roligt är att de verkligen kan det. Hur sjuk i huvudet är man inte om man studerat en larv så ingående att man kan imitera minsta rörelse, säger hon och skrattar.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Magnus Betnér talar till nationen

Intervju

Magnus Betnér, 34, hävdar att alla egentligen är bisexuella och att svensk politik präglas av överförmynderi. Möt den verbala ståupp-komikern som i höst är aktuell med turnén Ett tal till nationen och ett nytt tv-koncept.

Fria Tidningen

Den oxytocinberoende socialisten

Intervju

Musiker, psykoanalytiker, travhästuppfödare och snart aktuell med en ny bok. Men mångsysslaren Alexander Bard, 47 år, vill mest snacka politik – det som ska bli hans nästa arena.

Feminist som pimpar manlig musikbransch

Intervju

”Alla vill knulla nu” sjunger Lena Bjärskog på sin debutplatta Ordet. Det är en välriktad spark i mellangärdet på den mansdominerade skivbranschen.

”Det kändes förnedrande att komma tillbaka till jobbet”

Intervju

När Vårdförbundets kongress tackade ja till medlarnas bud var det med tunga steg många sjuksköterskor återvände till sina arbetsplatser. Utfallet av strejken motsvarade inte sköterskornas förhoppning om det rejäla lönelyft som byggts upp av Vårdförbundets unisona skanderande ut i media om ”Rättvisa löner för livsviktiga yrken”.

"Jag blir bara mer triggad ju mer de jävlas med mig"

Intervju

I sju års tid har Angelo Graziano sålt cannabisolja för medicinskt bruk. Han är känd som ”cannabisdoktorn” och har just avtjänat ett tre månader långt fängelse- straff för narkotikabrott. När vi ses i Stockholm har han hunnit med tio dagar i frihet och övertygelsen om oljornas potential tycks vara starkare än någonsin.

© 2024 Fria.Nu