Tjuvlyssnarna som hör allt du säger | Fria Tidningen
  • Damon Rasti och Gloria Golmohammadi startade tjuvlyssnat.se för att få utlopp för sin kreativitet och glädje.
Fria.Nu

Tjuvlyssnarna som hör allt du säger

Med inspiration från New York startade studenterna Gloria Golmohammadi och Damon Rasti hemsidan tjuvlyssnat.se för några månader sedan. Sidan innehåller de mest otroliga tjuvlyssningar från hela Sverige och har på kort tid blivit mycket populär. Till hösten planeras en bok med de bästa historierna.

Jag träffar Gloria och Damon på kafé Copacabana vid Hornstulls strand i Stockholm och det känns i hela luften att det äntligen är sommar. Jag tar en stor klunk kallt vatten och frågar hur de förklarar sin popularitet.
- Det började med att vi såg den amerikanska hemsidan Overheard in New York, berättar Gloria. Det var därfrån vi fick idén. Till en början var det mest på kul. Det var bara Damon, jag och våra kompisar som visste om sidan, sedan spred det sig inom bloggvärlden och ryktet om oss ökade. Nu har vi faktiskt blivit riktigt stora, berättar Gloria och ler brett.

Hur kommer det sig att ni gör det här, är det bara humor eller kan man se det som någon sorts folklivsforskning också?
- Det är främst en humorsajt, helt klart. Sen blir det ju lite av en samhällsspegling också. Samtal i vår tid. Det är roligt.
Både Gloria och Damon beställer in te och Gloria ger med en omedveten gest den gröna koppen till Damon. Han gillar grönt. Jag frågar hur det kommer sig att just de valt att jobba ihop. I en mun kommer svaret:
- Vi är kursare!
Både Gloria och Damon pluggar juridik. De träffades för knappt ett år sedan och upptäckte att de har samma typ av humor. Nu arbetar de ihop nästan varje dag med hemsidan.

Personligen har jag alltid haft uppfattningen att juridik är ett tungt pluggämne. Startades sidan i syfte att lätta upp studierna?
- Det är många som undrar över det, men jag tror nog att det har mer att göra med våra personligheter. Man måste få utlopp för all kreativitet och glädje någonstans, säger Gloria.

Jag funderar över livet som tjuvlyssnare och frågar hur det egentligen funkar. Smyger man mycket på folk och wallraffar sig fram till riktigt bra tjuvlyssningar?
- Nej, oftast kommer de liksom till en, berättar Gloria.
- Självklart kan man söka sig till bättre lägen för tjuvlyssning och så, vara på ställen med mycket folk. Men samtidigt händer det så mycket ändå runt omkring en så det behövs inte, förklarar Damon. Det räcker med att åka t-banan hem från skolan.

Är det ok att tjuvlyssna på vad som helst eller finns det några tjuvlyssningar som man bara inte får avslöja?
- Vi publicerar bara samtal från offentliga platser, förklarar Gloria.
- En tjuvlyssning ska inte gå att koppla ihop med någons liv. Vi har haft kändisar som har sagt grejer men då har vi inte publicerat, säger Damon. Man måste ha rätt till ett privatliv, det är verkligen viktigt.

Vad har ni fått för reaktioner på sidan?
- Positiva, slår Gloria snabbt fast. Vi har besökare på sidan som kommenterar varje dag. Det är kul att se hur folk tänker, två olika personer kan tolka samma tjuvlyssning på helt skilda sätt.
Gloria tittar ner i teet en stund och funderar.
- Jag tror verkligen att identifikation är en viktig grej när det gäller humor, många av grejerna kunde det lika väl ha varit jag som sa!
Sidan är full med fjortisdialoger och underfundiga småbarnsfunderingar, men personligen gillar jag nog alla brats-skämt mest.
- Ja, det är verkligen kul med fördomar som besannas, svarar Damon och skrattar.
- Och att slå hål på fördomar, tillägger Gloria. Vi kan ju inte styra vad folk skickar in, men i viss mån kan vi sålla utbudet som kommer upp på sidan. Även om vi inte är någon stor mediamogul tycker jag att det är viktigt att man tar sitt ansvar när man publicerar saker. Vi vill höja nivån, låta lite mer subtil humor få plats. Vi strävar helt klart efter mer intelligenta tjuvlyssningar men det är nog ändå de enklaste och dummaste grejerna som går bäst hem hos folk.

Vad har ni för visioner för Tjuvlyssnat inför framtiden?
- Dels vill vi såklart att hemsidan ska utvecklas, säger Gloria, både design- och kvalitetsmässigt, samtidigt är det inte det vi vill lägga mest energi på - huvudsaken är att folk får sig ett gott skratt.
- Så har vi bokplaner också, berättar Damon. Vi jobbar med det nu under sommaren och hoppas på en färdig produkt till hösten.
- Jag tror att boken skulle funka perfekt som present, man kan sitta och läsa högt för varann, säger Gloria. I would buy it! och jag är ju inte alls partisk, ha ha!

Rekommenderade artiklar

Märkligt att möta ikoner

Han har gjort över 60 filmer, jobbat med storheter som Andy Warhol och inspirerat band som Army of Lovers. Elinore Lindén Strand har träffat en ikon: gayregissören Rosa von Praunheim. Det blev allt annat än ett lyckat möte.

Fria.Nu

Sundström i fablernas värld

Det är mycket Stefan Sundström nu. En dokumentärfilm är under inspelning, skivan Fabler från Bällingebro kom i onsdags och turnén har just påbörjats. Men Sundström värjer sig fortfarande för kändisskapet.

Fria.Nu

Skivbolagen måste sluta agera feodalväsende

Thomas di Leva har varit artist sedan 1980. Nyligen kom hans fjortonde soloalbum, Hoppets röst, som handlar om våra vägval i livet. Elinore Lindén Strand träffade di Leva och det blev ett öppenhjärtigt samtal om Krav-bananer, märkeskläder, internets möjligheter och sexualitet. Samt meditation, förstås.

Fria.Nu

'Kvinnliga stridspiloter är viktiga förebilder'

Om konsten att flyga till Kabul är en hoppingivande film som handlar om något så ovanligt som kvinnliga stridspiloter. Konstnären och piloten Simone Aaberg Kaern och filmaren Magnus Bejmar berättar för Fria Tidningar om vikten av att våga följa sin dröm, om frihet, jämställdhet och fred.

Fria.Nu

'Att äntligen få göra långfilmsdebut'

Susanna Edwards är kanske mest känd för kortfilmen I skuggan av solen och de uppmärksammade dokumentärerna Respect! och Fackklubb 459. Nu är hon aktuell med långfilmsdebuten Keillers Park. Vi träffade henne för ett samtal om homofilm, kärlek och normer.

Fria.Nu

© 2021 Fria Tidningen