Huliganer stormade syndikalistisk fotbollsturnering | Fria Tidningen
  • Ös på Tanto
Fria.Nu

Huliganer stormade syndikalistisk fotbollsturnering

Under förra helgen avgjordes de frihetliga vänstergruppernas svar på fotbolls-VM, Frihetliga fotbollscupen, på Tantos bollplan i Stockholm. Till årets upplaga av cupen hade Göteborg för första gången bestämt sig för att sända ett lag, Vänskapsförbundet Göteborg nya Stockholm, vilket resulterade i att turneringen omgärdades av ett sällan skådat intresse.

Stockholmslaget Stenkastarna hade deklarerat att de hade för avsikt att göra processen kort med sillstryparna och inför matchen hade en större grupp autonoma supportrar samlats vid sidan av planen. Strax innan avspark stormade dessa planen i ett försök injaga skräck i göteborgarna. Ett tiotal rökgranater dränkte hela planen i tjock orange rök och de maskerade och beväpnade aktivisterna avfyrade fyrverkerier och skrek okvädningsord om Göteborgs stolthet Feskekörkan.
Båda städerna har i efterhand gjort anspråk på segern. Göteborg eftersom de vann matchen med 2-1, Stockholm eftersom de hävdar att segern går till det lag som har störst hejarklack och inte har någonting med vad som utspelar sig på plan att göra.
Fria Tidningars lag SFT förlorade för övrigt alla sina matcher.

Rekommenderade artiklar

Suverän Pirinensamling

När Kvarteret Kniven, en samlingsvolym över Joakim Pirinens 1980-tal, kom 1989 utnämndes den av Expressens kulturredaktion till årtiondets bästa svenska bok. När Galago nu, 20 år senare, ger ut en nyutgåva har originalets redan imponerande 256 sidor utökats till 416 för att kunna härbärgera även delar av Pirinens 1990-talsproduktion.

Världspolitiken som tragedi och fars

På världssamfundets politiska arena utspelas en maktkamp mellan hökar och fredsduvor. USA:s president och Storbritanniens premiärminister vill kriga, men måste först besegra motståndet inom de egna administrationerna. Och mitt i denna konflikt hamnar Simon Foster (Tom Hollander), en brittisk biståndsminister som har mycket att lära om mediehantering.

Bromander låter tuschen styra intensiteten

Henrik Bromander, som för Fria Tidningars räkning nu tecknar serien Kidnappningen, har gjort skönlitterär debut. Och med risk för att låta viktig – något man kanske undantagsvis kan tillåta sig då man följt en upphovsmans produktion (nästan) från början – är Det händer här i stort sett exakt vad jag väntat mig.

Handboken – politisk folkbildning i serieform

Handboken är onekligen en passande titel på Karolina Bångs debut. Hon har såväl journalistiska som folkbildande ambitioner. Tecknade berättelser om politiska rörelser som Riot grrls och Queer nation, baserade på dokumentärt material, blandas med rena instruktionsmanualer om polyamori och ickenormativa relationer.

Träder över flummighetsgränsen

Första gången jag hörde Göteborgsbandet Kultiration var i samband med att gruppens andra album, Grogrund, släpptes 2005. Fördomar kan fungera som ett effektivt hörselskydd, men den genretypiska andligheten till trots var jag snabbt tvungen att kapitulera. Marcus Berg sjöng om att tåga ut ur Babylon och om att odla jorden som om han trodde på vartenda ord, som om han bodde i en värld där varken trådlöst internet eller iphones existerade. Och vem uppskattar inte en god saga?

Fria.Nu

© 2021 Fria Tidningen