Fria.Nu

Island fredligast i världen enligt index

Island toppar det Globala fredsindexet GPI. Sverige är minst fredligast i Norden, och Irak tar återigen jumboplatsen.

Det är den australiska organisationen Vision of Humanity som för andra året i rad har sammanställt indexet. Syftet är att kvantifiera länders fredstillstånd för att kunna främja fred på ett mätbart sätt. 140 länder – med 98 procent av världens befolkning – har rankats i 24 olika kategorier som till exempel militära utgifter och export, antalet internflyktingar, politisk stabilitet, engagemang i FN-insatser, risken för terroristattacker, samt andelen fängslade invånare.

Danmark intar andra platsen, tätt följt av Norge, Nya Zeeland och Japan. Sverige hamnar först på trettonde plats – relativt stor nedflyttning från förra årets sjunde placering. Av länderna i Norden har Sverige den högsta andelen fängslade medborgare, exporterar mest vapen och är det mest främlingsfientliga.

16 av de 20 ”fredligaste” länderna ligger i västra eller centrala Europa. USA hamnar först på 97:e plats på grund av dess enorma militärutgifter och deltagande i olika militära konflikter, samt den höga andelen fängslade invånare.

I botten av listan återfinns Israel, Afghanistan, Sudan, Somalia och Irak, som även hamnade sist i förra årets index.

Angola tog det största klivet upp – 13 platser – på grund av ökad politisk stabilitet, en minskad tillgång till vapen samt färre våldsbrott och mord i landet.

Trots vissa tillbakagångar visar indexet att världen var aningen fredligare år 2007 än 2006 tack vare marginellt mindre nivåer av inbördeskrig, våldsbrott och terroristdåd i världen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu