Fria.Nu

Samhällsstyrning och hiv prioriteras inte på WSF i Mali

I år är World Social Forum för första gången decentraliserat. Nästa vecka inleds det afrikanska sociala forumet i Malis huvudstad Bamako. En rad frågor står på agendan - bland annat krig, militarism, global handel och skuldfrågor.

Men på konferensens webbsida, där frågorna som ska behandlas på mötet står uppradade, nämns varken aids eller behovet av god samhällsstyrning - trots att dessa frågor bedöms som avgörande för Afrika

i dag. Aktivisten Vitalis Meja, som arbetar på organisationen African Forum and Network on Debt and Development, är dock säker på att dessa viktiga frågor inte kommer att ignoreras vid mötet i Bamako.

- Konferensens fokus kommer att vara att kritisera den nyliberala agendan. Men det betyder inte att hiv/aids eller frågan om god samhällsstyrning inte kommer att tas upp - de kommer att diskuteras i ett bredare perspektiv, säger Meja.

80 procent av alla hivsmittade i världen finns i Afrika, enligt FN:s aidsprogram.

- Den nyliberala agendan innebär att inte tillräckligt görs för att utrota fattigdomen, all rikedom går till de rika länderna och gör Afrika fattigare, säger Meja.

- Afrikas ekonomiska tillväxt är 4,6 procent, men fattigdomen är fortfarande ohejdad. I september 2005 levde omkring 60 procent av människorna i Afrika söder om Sahara under fattigdomsgränsen, säger han.

Men Ayesha Kajee, på South African Institute of International Affairs, tycker inte att man kan utpeka nyliberalismen som orsaken till merparten av Afrikas problem.

- Det är en enkel syndabock. Vi måste ta över ansvaret där våra ledare har misslyckats, säger hon.

- Att skylla alla Afrikas problem på nyliberalismen, trots att den är medskyldig till flera av dem, är inte rättvist och riktigt. Vi måste se längre än den nyliberala agendan, säger hon.

- Vi måste uppmärksamma exempel, som när en författning manipuleras av en regering som vill behålla makten, som i Uganda, säger Kajee.

Hon syftar på Ugandas president Yoweri Musevenis beslut att ändra författningen så att han kan ställa upp i nästa val.

Kajee menar att de enskilda organisationerna även borde granska sig själva vid mötet i Bamako.

- Vi har haft livfulla civila samhällen i Afrika det senaste årtiondet, men de har inte lyckats vidarebefordra sin kunskap till vanliga människor, säger Kajee som menar att de afrikanska organisationerna inom detta område kan lära sig av asiatiska aktivister.

- Det finns bra exempel i Asien där det civila samhället har fört vidare information till lokabefolkningen som kunnat bidra till skillnader vad gäller frågor som rent vatten, transport och kommunikation. I Afrika måste människor informeras så att de kan tvinga regeringarna att ändra sin politik.

World Social Forum, WSF, samlades för första gången år 2001 i den brasilianska staden Porto Alegre för att utgöra en motvikt till World Economic Forum. På World Economic Forum träffas varje år regeringschefer och näringslivsledare i schweiziska Davos.

I år hålls WSF för första gången på flera platser i världen. I Afrika träffas organisationer, aktivister och politiker i Bamako den 19-23 januari. Senare i januari inleds andra delen av WSF i Venezuelas huvudstad Caracas, och i mars i Karachi i Pakistan.

Dessutom organiseras regionala sociala forum runt om i världen.

Hundratals afrikanska organisationer kommer att delta på mötet i Bamako. Beslutet att organisera mötet i Afrika har syftet att göra det mer lättillgängligt för kontinentens invånare, men organisatörer och betraktare hoppas att delegater från andra kontinenter också kommer att närvara.

- En sådan här konferens kräver att Afrikas vänner från Europa och Nordamerika deltar, säger Sam Ndlovu, forskare vid University of South Africa.

- Utan deras stöd, lobbyverksamhet och kampanjer kan Afrika ensamt uppnå mycket lite, säger han.

Det håller Meja med om.

- Vi förväntar oss att våra vänner utomlands, främst i Europa och USA, förenar sig med oss i Bamako, säger han.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Fortsatt kamp för Sanfolket

Botswanas regering har länge försökt fördriva 5000 medlemmar av sanfolket från ett naturresevat i Kalahariöknen i syfte att bedriva diamantutvinning.
Nu har landets regering förhindrat FN:s särskilde rapportör om ursprungsbefolkningar att besöka landet.

Svårt att skaka av MUL-status

För 35 år sedan fanns 18 av världens minst utvecklade länder, de så kallade MUL-länderna, i Afrika. I dag återfinns 34 på kontinenten.

'Vem vill anmäla våldtäkt nu?'

Jacob Zuma är före detta vice-president i Sydafrika. Han har varit åtalad för våldtäkt. Nu har domstolen sagt att han är oskyldig. Man har behandlat kvinnan som anmälde honom illa. Nu tror många att ännu färre kvinnor kommer att våga anmäla våldtäkter. Kvinnoaktivister lovar dock att kampen ska fortsätta.

Våldtäktsdom kan få svåra följder

Den förre sydafrikanske vicepresidenten Jacob Zuma har frikänts från anklagelsen om våldtäkt. Frikännandet, och det sätt som kvinnan i målet har behandlats på, har väckt farhågor om att ännu färre kvinnor än i dag ska våga anmäla våldtäkter. Kvinnoaktivister lovar dock att kampen ska fortsätta.

Gemensam kampanj mot hiv

Hela Afrika har samlas i en gemensam kampanj för att stoppa spridningen av hiv. Vid lanseringen av kampanjen framhölls vikten av att låta kvinnor ta kontrollen över sina liv för att minska spridningen av viruset.

© 2024 Fria.Nu