• Fler än 6 000 bilar har satts i brand under de våldsamma upplopp som har pågått i förorter till flera franska storstäder.
Fria.Nu

'Många här är utanför samhället'

Det som började som upplopp i fattiga Parisförorter har utvecklats till ett nationellt uppror mot rasism, social segregering och repressiva polismetoder. Inrikesminister Nicolas Sarkozys åtgärder och uttalanden mot upploppen har fått skarp kritik och nu ställs krav på hans avgång.

Under de senaste två veckorna har ungdomsgäng satt eld på över 6 000 bilar samt mängder med affärer och officiella byggnader. Upploppen har spritt sig in i centrala Paris och till städer som Marseille, Toulouse, Nantes, Lyon och Lille.

Upp emot 12 000 poliser har satts in för att hindra upploppen och fram till och med onsdagen hade fler än 1 100 personer gripits. Natten till onsdag åberopade sex städer en lag om lokalt utegångsförbud. Det är första gången som lagen - som skrevs 1955 med syfte att stävja uppror i den dåvarande franska kolonin Algeriet - används på det franska fastlandet.

Oroligheterna inleddes den 27 oktober efter att två ungdomar dog av en elchock vid en transformatorstation när de jagades av polisen i Parisförorten Clichy-sous-Bois. Landets inrikesminister Nicolas Sarkozy sa först att ungdomarna flydde efter att de hade gjort ett inbrott, men senare meddelade myndigheterna att inget brott hade begåtts och att ungdomarna inte var förföljda av polisen.

Hundratals medborgare i Clichy-sous-Bois protesterade mot polisen efter dödsfallen. På kvällen började ungdomsgäng sätta eld på bilar, affärer och skolbyggnader.

Våldsamheterna fortsatte de närmaste tre nätterna men började avta efter lokala manifestationer mot våld och vädjanden från medborgerliga ledare i de drabbade områdena. Men polisens brutala metoder, där bland annat en tårgasgranat skjöts in i en moské full med kvinnor, och inrikesminister Sarkozys grova uttalanden bidrog till att våldsamheterna åter tilltog. Upploppen vär som störst i helgen då fler än 2 000 bilar sattes i brand och dussintals ungdomar och poliser skades i våldsamma sammandrabbningar.

Sarkozy har kritiserats hårt av oppositionen, ledarskribenter och människorättsaktivister och kraven på hans avgång är många. Sarkozy har bland annat sagt att de människor som gripit till våld i de fattiga förorterna är 'racaille', vilket betyder slödder eller avskum, och att områdena ska rensas upp med en 'kaercher', en högtrycksmaskin som är vanlig vid rengöring inom industrin.

- Sarkozys ordval får mig att tänka på den retorik som används av militärpolisen i rasistiska diktaturer, och i regimer som förespråkar etnisk rensning, säger Hugues Lagrange, forskare vid det oberoende Parisobservatoriet för social förändring.

Lagrange säger att den extrema fattigdomen, höga arbetslösheten och segregationen som stänger ute invandrare och unga fransmän med utländsk bakgrund från arbetsmarknaden är grogrunden till revolten. Och istället för att ta itu med de här problemen så har inrikesministern förvärrat situationen i landet genom att flirta med väljare på den extrema högerflanken, säger han.

Lagrange säger att en av Sarkozys första åtgärder som inrikesminister var att upplösa den särskilda polisenhet som hade skapats av den förra socialistiska regeringen för att förbättra kontakten mellan polis och ungdomar i förorten, och därigenom förebygga våldsutbrott.

- Polisens uppgift är att jaga kriminella, inte att spela fotboll med dem, sa Sarkozy då.

Noel Mamère, ledare för det franska miljöpartiet, har kallat Sarkozy 'en fara för den franska demokratin'. Mamère uppmanar Sarkozy att avgå och anser att regeringen bör sparka honom om han inte går.

'Sarkozy är en pyroman som låtsas att han är en brandman' löd rubriken på en ledare i vänstertidningen L"Humanité nyligen.

Sarkozy har dock vägrat att be om ursäkt för sina uttalanden.

- Jag begriper inte hur människor kan skapa en sådan uppståndelse kring ordval, och samtidigt ignorera brotten, har han sagt. Han hävdar att upploppen är 'välplanerade av kriminella maffiagrupper och religiösa extremister'.

Men det påståendet tillbakavisas av Claude Angeli, redaktör för tidningen Le Canard Enchainé.

- Upploppen organiseras inte av islamister, det säger Sarkozy bara för att skrämma folk. Upploppen sprider sig för att ungdomarna känner en solidaritet med det de ser på tv. De imiterar det de ser och deras ilska späs på av Sarkozys brandtal, säger Angeli.

- Upploppen har spridits spontant, men de drivs av polisens rasistiska metoder som drabbar dessa ungdomar varje dag, fortsätter han.

I en intervju med tidningen Libération säger en ung man från en Parisförort att bränderna är ett sätt för många ungdomar att få uppmärksamhet.

- Många här känner sig utanför samhället. Så de säger till sig själva: 'om vi är besvärliga och orsakar panik så kommer de inte att glömma oss, då märker de att vi är i ett område som har stort behov av hjälp', säger han till Libération.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu