Fria.Nu

Protester mot konstitutionsförslag

Den hetsiga debatten om det konstitutionsförslag som Kenya ska rösta om i slutet av november har mest handlat om presidentens makt. Men förslaget får också kritik från jämställdhetsaktivister.

Aktivisterna kräver att det görs ett tillägg till det senaste utkastet till konstitutionsförslag så att det innehåller konkreta åtgärder för att främja kvinnors deltagande i det politiska livet. Sådana åtgärder fanns med i en tidigare version av texten.

Det förslaget antogs av Nationella konstitutionskonferensen, NCC, ett organ som representerar olika samhällsintressen och som nyligen höll diskussioner vid kulturcentret 'Bomas of Kenya' strax utanför landets huvudstad Nairobi.

NCC-dokumentet, som kallas 'Bomas-utkastet', angav att minst en tredjedel av posterna i de fyra föreslagna nivåerna av beslutsfattande organ skulle innehas av kvinnor. Utkastet angav också riktlinjer för hur detta skulle uppnås.

- Det var ett sätt att försäkra sig om att kvinnor aktivt engagerar sig i politiken. Det skulle också ge samhället en chans att se kvinnor som kunniga ledare, vilket skulle kunna uppmuntra fler kvinnor att nå ännu längre i politiken, säger Ann Njogu, medlem i Women"s Agenda, en paraplyorganisation för grupper som arbetar för kvinnors rättigheter.

Hittills har en kombination av kultur och traditioner lett till att politiken i huvudsak är reserverad för män. Av de nuvarande 222 parlamentsledamöterna i Kenya är bara 18 kvinnor.

Det nya förslaget till ny konstitution, vilket folket kommer att få rösta om, säger fortfarande att en tredjedel av posterna ska innehas av kvinnor. Men enligt jämställdhetsaktivister specificerar det inte hur det målet ska nås.

- Återigen överlämnar konstitutionen ansvaret till det manligt dominerade parlamentet för att anta lagar om stimulerande åtgärder för kvinnor, säger Akinyi Nzioki, verkställande direktör vid Centrum för land, ekonomi och kvinnors rättigheter.

De som arbetar för jämställdhet och kvinnors rättigheter har inte stor tilltro till att ett parlament som hittills har visat väldigt lite intresse för jämställdhet ska agera tillräckligt effektivt för att öka kvinnors representation i parlamentet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Tillväxt gynnar inte fattiga i Kenya

Det är valår i Kenya och för den sittande regeringen är taktiken för hur man ska behålla makten klar - att peka på den stabila ekonomiska tillväxten under president Mwai Kibakis första fem år vid makten. Men alla är inte överens om vilka effekter detta fått för landets fattiga.

Homosexuella afrikaner bröt tystnaden

Homosexuella från hela Afrika deltog vid årets upplaga av World Social Forum i Nairobi under veckan som gick. Många berättade om det omfattande förtryck de utsätts för i sina hemländer.

Sudans regering vill inte att FN-styrkan kommer till Darfur

Det är mycket konflikter i Darfur. Några personer från FN ska åka dit. Personerna ska planera så att en FN-styrka kan åka till Darfur. Sudans regering har sagt att några personer från FN kan resa till Darfur. Men regeringen tycker inte att det är bra att en FN-styrka ska komma.

FN-styrka välkomnas inte till Darfur

Sudans regering har gått med på att ett FN-team reser till Darfur för att planera för utposterandet av en FN-styrka i den konfliktdrabbade regionen. Men regeringen intar en allt annat än välkomnade linje mot den planerade FN-styrkan.

President utan huvudstad

När Abdullahi Yusuf Ahmed nyligen svors in som ny president för Somalia uttrycktes en försiktig optimism för det krigshärjade landet. Samtidigt menar diplomater och analytiker att det är mycket viktigt att Yusuf så snart som möjligt reser till Somalias huvudstad Mogadishu för att befästa den nya ledningens legitimitet.

© 2024 Fria.Nu