Björkman visar form inför tennisklassikern | Fria Tidningen
Fria.Nu

Björkman visar form inför tennisklassikern

Stockholm Open är utan tvekan en klassiker - nästa vecka är det dags för den 36:e upplagan av turneringen. I fjol fick publiken i Kungliga Tennishallen uppleva den kanske mest spännande finalen i tävlingens historia då Thomas Johansson knäckte självaste André Agassi i tiebreak i avgörande set. I år kommer inte amerikanen men startfältet är ändå mycket vasst.

Tennis (SFT) Stockholm Open har lockat många av de riktigt stora genom tiderna. Jimmy Connors, John McEnroe, Boris Becker är några av vinnarna i raden, liksom förstås de blågula stjärnorna Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander, Thomas Enqvist, Jonas Björkman och Thomas Johansson.

Jonas Björkman, vinnare i Stockholm Open 1997, kommer till Stockholm som nybliven ATP-mästare. Förra veckans turnering i Vietnam sopade nämligen Björkman hem utan att tappa ett enda set. Smålänningen gjorde en fantastisk turnering och tog sin sjätte turneringsvinst i karriären. Segern innebar dessutom trettio kliv uppåt på rankingen till plats nummer 63.

- Det ska bli mycket kul att komma till Stockholm, efter en sådan vecka är naturligtvis självförtroendet på absolut topp. Och jag tror om jag kan upprepa spelet, att jag kan gå mycket långt i turneringen. Vinsten i Vietnam ger mig ett helt annat utgångsläge inför nästa år, förklarar en mycket nöjd Björkman.

Han avslöjar också att vi får se honom i en helt ny frisyr. Efter vadslagning med sin fystränare Daniel, om att kapa åt sig ytterligare en ATP-titel i karriären, var det bara att ge sig av till frisören efter finalvinsten mot tjecken Stepanek. Den blonda kalufsen föll och det är en snaggad veteran som publiken i år får se i aktion.

Thomas Johansson tillhör absolut favoriterna den här gången också. Den ytterst smart spelande Linköpingsgrabben har haft ett mycket bra år, med semifinal i Wimbledon som kronan på verket. Två gånger har han fått lyfta bucklan mot Kungligas tak, år 2000 vinst mot ryssen Kafelnikov, och så i fjol, efter en fantastisk välspelad och spännande duell mot Agassi. En match där svensken länge hängde på förlustens brant men kunde vända efter ett mycket dramatiskt skiljeset.

Johansson bör gå långt även i år, men startfältet är mycket vasst. Det visar den så kallade cut-offen, det vill säga den rankingplats som ger den högst rankade spelaren i startfältet direktplats i huvudturneringen. I år ligger den på plats 61, vilket är en fantastisk siffra för en turnering av samma status som Stockholm.

En lätt knäskadad Robin Söderling blir naturligtvis också högintressant bland de blågula. Inte minst efter en del skriverier om osämja i det svenska DC-laget på grund av Söderlings avhopp från Indienmatchen för ett par veckor sedan. Söderling trivs utmärkt på Kungligas golv. Det visade han för två år sedan då han mycket överraskande avancerade till final, men förlorade mot amerikanen Fish.

Den utländska anstormningen är förstås som vanligt i Stockholm Open stentuff. Amerikanen James Blake blir en sevärdhet. Blake visade sin klass i US Open genom att ge Agassi fullt upp i fem tuffa set i semifinalen. Unge fransmannen Richard Gasquet gör sitt första framträdande i Stockholm och tillsammans med landsmannen Gael Monfils, också han mycket spektakulär, kommer de att locka storpublik.

Andreas Vinciguerra, som nu äntligen tycks vara tillbaka efter alla skador, har tilldelats ett wildcard till huvudtävlingen. Även hemmasonen Thomas Enqvist går in i turneringen med hjälp av wildcard. En-qvist har efter en lång paus i tävlandet, visat gryende form bland annat med en final i en Challengerturnering i Frankrike.

Fakta: 

Stockholm Open:
Spelas: 8-16 oktober i Kungliga tennishallen
Spelunderlag: Hardcourt
Fjolårsfinal: Thomas Johansson-Andre Agassi: 3-6, 6-3, 7-6.

Stockholm Open:
Spelas: 8-16 oktober i Kungliga tennishallen
Spelunderlag: Hardcourt
Fjolårsfinal: Thomas Johansson-Andre Agassi: 3-6, 6-3, 7-6.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Kinesiskorna rycker fram - men tufft för Arvidsson

I början av 2000-talet talade alla om den otroliga utvecklingen av rysk damtennis. Visst är ryskorna bra, men frågan är hur länge de förmår hålla sina grannar i öst stången. Satsningen i Kina är enorm och allt talar för att kinesiskorna inom några få år dominerar damtennisen. Det började med dubbelsegern i Aten-OS. Sun Tiantian i par med Li Ting chockade en hel tennisvärld med sitt respektlösa spel.

Fria.Nu

Nadal och Mauresmo hoppas överraska i Franska öppna

Rafael Nadal har gjort en kometkarriär och kan i Paris bli ett hot mot självaste Roger Federer. För svensk del står hoppet främst till dubbel och Jonas Björkman. Han har vunnit Wimbledon, US Open och Australien Open men saknar en riktigt stor titel:
- Franska mästerskapen är den enda Grand Slam jag inte vunnit. Så visst kommer jag att ge allt för att vinna i år, säger en beslutsam Björkman.

Fria.Nu

'Pim-Pim' och Sharapova två tunga namn i Australien

Joachim 'Pim-Pim' Johansson tog sin andra ATP-titel i karriären genom att vinna i Adelaide i förra veckan. Svensken ligger därmed tvåa på årets ATP-ranking och är förste svensk som nått topp tio de senaste tre åren.

Han är en av favoriterna i Australian Open som startar på måndag. Om nu inte en oturlig lår-skada som han ådrog sig i Sydney sätter stopp för de planerna.

- Mitt spel fungerar riktigt bra nu, men jag måste vässa serven ytterligare för att vinna i Australian, berättar den 22-årige svensken.

Fria.Nu

Davenport och Federer överst på tennistoppen

Hon var på väg att lägga racketen på hyllan efter en envis höftskada men nu står hon där för tredje gången i karriären som årets tennisdrottning. Lindsay Davenport behöver knappast skämmas över sin säsong: sju titlar och endast nio förluster på 70 matcher är en enastående bedrift. Ännu mera överlägsen bland herrarna är Roger Federer som triumferade under året i alla Grand Slam-turneringarna utom Paris.

Fria.Nu

Vem tar hem årets Stockholm Open?

I fjol tog Sverige inte en enda ATP-titel. I år har två unga svenskar fixat det. Joachim 'Pim-Pim' Johansson inledde året med att mycket överraskande vinna i Memphis och för några veckor sedan kunde Robin Söderling lika oväntat triumfera i Lyon. När det nästa vecka är dags för den 36e Stockholm Open-turneringen är förväntningarna på dessa två unga superlöften naturligtvis enorm.

Fria.Nu

© 2022 Fria Tidningen