Fördjupning


Ushani Agalawatta/IPS
Fria.Nu

Förbered er på världens största fängelse

'Denna plan är bra för Israel i alla framtidsscenarier', säger Israels premiärminister Ariel Sharon med anledning av tillbakadragandet från Gaza. Men det kanske inte blir fullt så bra för palestinierna som det kan verka.

Israels uttåg från Gaza är en historisk vändning i konflikten. Det kan tyckas vara ett steg framåt i denna konfliktladdade region, men vissa bedömare förhåller sig mer tveksamma.

- Man behöver inte resa långt för att hitta orsaker till varför Israel drar sig tillbaka från Gaza, eftersom detta har tänkts ut av israelerna själva, säger Nadia Hijab från det Beirut-baserade Institutet för palestinska studier.

Hon hänvisar till vad Sharons nära rådgivare Dov Weisglass sa i en intervju förra året, nämligen att betydelsen av tillbakadragandet ligger i att fredsprocessen samtidigt kommer att frysas, samt att 'hela det paket som kallas en palestinsk stat, med allt vad det innebär, har lyfts bort från vår dagordning'.

I intervjun i tidningen Haaretz sa Weisglass vidare att 'när du fryser den processen, förhindrar du bildandet av en palestinsk stat och du förhindrar en diskussion om flyktingarna och Jerusalem'.

På onsdagen började israeliska soldater tvångsflytta bosättare på Gazaremsan. Josh Ruebner vid organisationen US Campaign to End the Israeli Occupation, menar att evakueringen är positiv.

- Att utrymma illegala bosättningar och militära installationer på Gazaremsan är tveklöst ett steg framåt och en stor seger för det palestinska folket. Men det kommer inte att leda till fred, och definitivt inte till en rättvis och varaktig fred, säger Ruebner.

Samtidigt menar han att evakueringen av Gaza skapar en lång rad besvärliga frågor, där den viktigaste är om Gazaremsan i framtiden kommer att vara en belägrad zon. Ruebner påpekar att Israel kommer att behålla fullständig kontroll över land, luft och vatten runt Gazaremsan.

- Tillbakadragandet kan innebära att Gaza förblir världens största utomhusfängelse.

Samtidigt som det internationella samfundet är fixerat vid det dramatiska tillbakadragandet, och får se bilder på hur upprörda bosättare får ta emot sina vräkningsorder, är det få som ens höjer på ögonbrynen över den israeliska expansionen på Västbanken, eller över den mur som effektivt skapar isolerade enklaver av palestinier.

Bygget av den så kallade 'säkerhetsbarriären' inleddes 2002. Den löper från nord till syd på Västbanken och inne i och runt Jerusalem. Förutom murbygget följer den israeliska regeringen en plan som syftar till att expandera bosättningarna på Västbanken och utöka Jerusalems stadsgräns - vilket tränger undan palestinska familjer.

Ruebner menar att samtidigt som allas blickar är på Gaza har den israeliska regeringen godkänt ett beslut om att slutföra murbygget i östra Jerusalem.

Enligt den oberoende gruppen International Crisis Group har muren på ockuperad

palestinsk mark uppförts på ett sådant sätt

att den fått ett så stort antal palestinier som möjligt att hamna bakom muren, samtidigt som så stora palestinska landområden som möjligt hamnat på dess israeliska sida.

International Crisis Group bedömer att

55 000 palestinier inne i Jerusalem, samt

ytterligare 60 000 palestinier som lever utanför stadsgränsen, kommer att bli avskurna från staden. Det innebär att de för att kunna ta sig till sina skolor, sjukhus, religiösa platser och till med sina familjemedlemmar måste passera den israeliska militärens spärrar. Dessutom kommer befolkningen på Västbanken - varav många arbetar i östra Jerusalem - att helt förlora tillträde till östra Jerusalem.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu