Fria.Nu

Kärnavfall från Sverige upparbetas i Sellafield

Ett svenskt företag tänker skicka radioaktivt avfall till Sellafield i Storbritannien. Enligt svensk lag är det förbjudet. Men enligt EU:s regler får svenska myndigheter inte säga nej. Sellafield har haft stora problem med radioaktiva ämnen som har läckt ut och försvunnit.

Sellafield är en fabrik i Storbritannien. Där upparbetar man radioaktivt avfall till plutonium. Fram till början av 1980-talet skickade Sverige radioaktivt avfall till Sellafield. Men säkerheten var mycket dålig. Riksdagen bestämde att avfallet skulle vara kvar i Sverige. Det blev olagligt att skicka radioaktivt avfall till andra länder.

Men nu ska företaget AB Svafo sälja 4,6 ton radioaktivt avfall till Sellafield. Enligt en ny EU-regel får företag sälja radioaktivt avfall till andra EU-länder. Svafo AB ska anmäla till Svenska kärnkraftsinspektionen, SKI, att de säljer avfallet. Men SKI måste godkänna det.

Miljöminister Lena Sommestad säger till Svenska Dagbladet att det är ett undantag. Hon säger att man inte kommer att kunna exportera avfall fritt från Sverige. Vad menar miljöministern? Den nya EU-regeln säger ju att företag får exportera radioaktivt avfall? Sesam försökte nå Lena Sommestad, men hon var på Grönland.

Sesam frågade SKI istället. SKI skriver på sin hemsida att 'hanteringen är en engångsföreteelse'. Det betyder att det bara kommer att hända en gång.

EU:s regler säger att företag får exportera radioaktivt avfall. Hur vet man då att det är en engångsföreteelse?

- Det vet man inte, men vi tror det. Det här är en gammal typ av avfall. Vi har ingen metod för att ta hand om det i Sverige. Men vi har metoder för att ta hand om det nya avfallet, säger Anders Jörle på SKI.

SKI tror alltså att svenska företag inte kommer att vilja exportera radioaktivt avfall i framtiden. Men om ett svenskt företag vill exportera radioaktivt avfall, måste SKI godkänna det - i alla fall om de fortsätter att följa EU:s regler och inte svensk lag.

Lena Sommestad säger att Sellafield har blivit säkrare. Men det senaste året har radioaktiva ämnen läckt ut från Sellafield flera gånger. I april i år försvann 20 ton radioaktiva ämnen, bland annat 200 kilo plutonium, skriver Dagens nyheter. Det räcker till 20 atombomber.

Miljöorganisationen Greenpeace har protesterat mot exporten av radioaktivt avfall. Lennart Daléus är chef för Greenpeace i Sverige. Han säger att det är fel att skicka kärnavfall till Sellafield. Han säger att det blir mer utsläpp och att miljön blir smutsigare.

- Regeringen bör stoppa det här. Om man måste bryta mot EU:s regler får man väl göra det.

Camilla Funcke på Greenpeace säger till Sesam att Sverige kan säga nej.

- Det beror på vad vi tycker är viktigt. Vi kan överklaga.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Inget bidrag till rika föräldrar"

Maud Olofsson är ledare för centerpartiet, ett av partierna i regeringen. Hon är också näringsminister. Hon tycker att föräldrar med höga löner inte ska få barnbidrag. Men de andra partierna håller inte med.

Fiskolja är bra för barn med adhd

Många barn med adhd får mindre symptom av fiskolja. Det visar en ny studie. Efter sex månader hade nästan hälften av barnen fått mindre symptom.

Tjuvar använder fattiga barn

Kriminella ligor använder barn för att stjäla i Sverige, säger polisen. Fattiga familjer i Östeuropa får pengar för att barnen reser omkring med ligorna och stjäl.

© 2024 Fria.Nu