En död och 90 skadade efter polisingripande mot musikfestival i Tjeckien | Fria Tidningen
  • Polisen griper en festivaldeltagare.
Fria.Nu

En död och 90 skadade efter polisingripande mot musikfestival i Tjeckien

Människorättsaktivister från tjeckiska League of human rights kräver att premiär- och inrikesministern ska avgå till följd av det våldsamma polisingripandet mot en musikfestivalen CzechTek för två veckor sedan.

Minst 90 personer skadades och en man dödades när cirka 1 000 poliser stoppade CzechTek-festivalen. Polisen uppger att mannen dödades till följd av en bilolycka, men vittnen uppger att polisen körde över honom med en bandvagn, enligt uppgifter från Indymedia UK.

CzechTek är en av de största gratis musikfestivalerna i Europa. Cirka 6 000 personer skulle delta i årets festival på en åker i Mlynec i västra Tjeckien. Men festivalen hann inte börja innan den stoppades av kravallpoliser som använde vattenkanoner, tårgas och bandvagnar för att skingra festdeltagarna.

Polisen utförde aktionen för att de ansåg att festivalbesökarna befann sig på privat mark utan tillstånd. Detta har dock tillbakavisats av arrangörerna som hade ett lagligt kontrakt med ägaren av marken. Ägaren har bekräftat tillståndet och har fördömt polisaktionen.

Flera demonstrationer har hållits runtom i Tjeckien i protest mot polisaktionen. Landets senat har begärt en grundlig utredning av incidenten och en politisk kris hotar nu regeringen.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2021 Fria Tidningen