Nadal och Mauresmo hoppas överraska i Franska öppna | Fria Tidningen
Fria.Nu

Nadal och Mauresmo hoppas överraska i Franska öppna

Rafael Nadal har gjort en kometkarriär och kan i Paris bli ett hot mot självaste Roger Federer. För svensk del står hoppet främst till dubbel och Jonas Björkman. Han har vunnit Wimbledon, US Open och Australien Open men saknar en riktigt stor titel:
- Franska mästerskapen är den enda Grand Slam jag inte vunnit. Så visst kommer jag att ge allt för att vinna i år, säger en beslutsam Björkman.

På måndag startar årets grus-VM i tennis på anrika Roland Garros utanför Paris.

Vem blir kungen av Paris i år? En inte alltför djärv gissning är att han kommer från Spanien eller Argentina. Chansen att någon av Rafael Nadal, Guillermo Coria, Gaston Gaudio eller Carlos Moya ska stå där med bucklan om två veckor är stor. Dessa har en kapacitet på grus som inte många andra förmår att matcha. Visst, vi får naturligtvis inte glömma Roger Federer. Världsettan som redan spelat hem sex titlar i år och har vunnit 41 matcher men bara förlorat två.

Men det är den unge spanjoren Rafael Nadal tennisvärlden pratar om just nu. Arton år gammal har han seglat upp som det klart största hotet mot Federers förstaplats på världsrankingen. Nadals utveckling de senaste månaderna har pekat spikrakt uppåt. Fem grusvinster redan i år gör att han måste räknas till en av de tyngsta favoriterna i Paris. Frågan man ställer sig är förstås om han redan har ork och är mogen att spela en serie tunga femsetsmatcher, vilket ofta krävs av den blivande vinnaren.

Men Nadal är utan tvekan en idrottsman i ordets rätta bemärkelse. Utrustad med en kämpaglöd utöver det vanliga och en extrem bolltalang, är han redan en ytterst fruktad motståndare på tennistouren.

Att ställa alltför stora förhoppningar på några framgångar för blågula tennisspelare när det handlar om grustennis, låter sig knappast göras. Varken Joachim 'Pim-Pim' Johansson eller Robin Söderling favoriserar det långsamma tålamodsprövande spelet. Bäst form har Thomas Johansson visat under våren och han nådde också tredje omgången i Mastersturneringen i Hamburg i förra veckan. Det är faktiskt Thomas starkaste grussäsong hittills i karriären.

Men det är i dubbel den riktigt stora chansen finns till en svensk triumf. Björkman har tillsammans med sin för året nye dubbelpartner, vitryssen Max Mirnyi, visat att de tillhör de absolut bästa paren i världen. Konkurrensen i herrdubbel har helt klart skärpts de senaste åren sedan allt fler duktiga singelspelare numera också ställer upp i dubbel. Ett lyft för intresset och utvecklingen av dubbelspelet som tenderade att svalna när inte de bästa kunde hitta någon motivation att ställa upp.

På damsidan borde det snart vara hemmaspelaren Amelie Mauresmos tur. Hon har egentligen allt för att ta hem en turnering som Franska mästerskapen. Stark fysik, bra teknik och ett spel som passar utmärkt på grus. Men hennes nerver sviker henne ofta när det handlar om viktiga matcher och stora turneringar. Så hemmapubliken får nog vänta förgäves på fransk vinst.

Att belgiskan Justine Henin-Hardenne skulle komma tillbaka så snabbt efter ett nästan årslångt skade-uppehåll hade inte många räknat med. Men den förra världsettan hittade storformen omgående och blir säkert svårslagen.

Maria Sjarapova, Jennifer Capriati, Kim Clijsters och Serena Williams har alla kapacitet att nå fram till den åtråvärda titeln. Vem som blir årets grusdrottning är med andra ord en helt öppen fråga.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Kinesiskorna rycker fram - men tufft för Arvidsson

I början av 2000-talet talade alla om den otroliga utvecklingen av rysk damtennis. Visst är ryskorna bra, men frågan är hur länge de förmår hålla sina grannar i öst stången. Satsningen i Kina är enorm och allt talar för att kinesiskorna inom några få år dominerar damtennisen. Det började med dubbelsegern i Aten-OS. Sun Tiantian i par med Li Ting chockade en hel tennisvärld med sitt respektlösa spel.

Fria.Nu

Björkman visar form inför tennisklassikern

Stockholm Open är utan tvekan en klassiker - nästa vecka är det dags för den 36:e upplagan av turneringen. I fjol fick publiken i Kungliga Tennishallen uppleva den kanske mest spännande finalen i tävlingens historia då Thomas Johansson knäckte självaste André Agassi i tiebreak i avgörande set. I år kommer inte amerikanen men startfältet är ändå mycket vasst.

Fria.Nu

'Pim-Pim' och Sharapova två tunga namn i Australien

Joachim 'Pim-Pim' Johansson tog sin andra ATP-titel i karriären genom att vinna i Adelaide i förra veckan. Svensken ligger därmed tvåa på årets ATP-ranking och är förste svensk som nått topp tio de senaste tre åren.

Han är en av favoriterna i Australian Open som startar på måndag. Om nu inte en oturlig lår-skada som han ådrog sig i Sydney sätter stopp för de planerna.

- Mitt spel fungerar riktigt bra nu, men jag måste vässa serven ytterligare för att vinna i Australian, berättar den 22-årige svensken.

Fria.Nu

Davenport och Federer överst på tennistoppen

Hon var på väg att lägga racketen på hyllan efter en envis höftskada men nu står hon där för tredje gången i karriären som årets tennisdrottning. Lindsay Davenport behöver knappast skämmas över sin säsong: sju titlar och endast nio förluster på 70 matcher är en enastående bedrift. Ännu mera överlägsen bland herrarna är Roger Federer som triumferade under året i alla Grand Slam-turneringarna utom Paris.

Fria.Nu

Vem tar hem årets Stockholm Open?

I fjol tog Sverige inte en enda ATP-titel. I år har två unga svenskar fixat det. Joachim 'Pim-Pim' Johansson inledde året med att mycket överraskande vinna i Memphis och för några veckor sedan kunde Robin Söderling lika oväntat triumfera i Lyon. När det nästa vecka är dags för den 36e Stockholm Open-turneringen är förväntningarna på dessa två unga superlöften naturligtvis enorm.

Fria.Nu

© 2022 Fria Tidningen